Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Draadaanvoer eenheden bij het MIG/MAG lassen

Bij het MIG/MAG lassen moeten we een relatief dunne draad over een behoorlijke lengte vooruit drukken. Ondanks dat dit een van de belangrijkste onderdelen is van het MIG/MAG lasproces wordt hier maar weinig aandacht aan gegeven in de praktijk. Dit proces is nogal aan slijtage onderhevig en vraag van tijd tot tijd zeker zijn aandacht. Laten we beginnen met de diversen mogelijkheden van draadaanvoer door te nemen.

Draadaanvoer mogelijkheden

Draadaanvoer mogelijkheden

 1. De stroombron met de draad aanvoer in de machine gebouwd. (Compact uitvoering)
 2. Stroombron met daarop een losse draad aanvoerkast
 3. Stroombron met een losse draad aanvoerkast en hier een tussenpakket tussen. (dit kan tot zeer lange lengtes)
 4. Stroombron met Losse draad aanvoerkast waar de draadspoel op zit, daaraan gekoppeld een 2e tussen station welke de draad nog een extra aantrekt waarna een toorts van 3-4-5 mtr.
 5. Stroombron met Losse draad aanvoerkast welke de draad aanduwt in het pakket en een pistool met daarin een kleine draad aanvoermotor welke de draad aantrekt. (Push-Pull systeem)


Elke van deze systemen heeft zijn eigen toepassingen. Voor gebruik van dunnen of zachte draden is het veelal aan te bevelen om een Push-Pull systeem te gebruiken.

2 rols en 4 rols aandrijving

Draad aanvoer systemen kennen we met een 2 rols aandrijving en met een 4 rols aandrijving.

Draadaanvoer systeem

2 rols gaat prima voor korte toortsen (3mtr.) en niet al te hoge inschakelduur en belasting. We kiezen graag voor wat grotere draad aanvoerwielen om het raakvlak voor aandrijving zo goed mogelijk te hebben. Van belang is dat de toorts een goede doorvoer heeft omdat anders slippen van de draad snel het gevolg zal zijn. Gaan we al wat meer eisen stellen aan de draadaanvoer dan kiezen we voor 4 rols aandrijving. Dit kan met 1 motor gedaan worden waarmee de wielen door een tandwiel overbrenging aan gedreven worden. Nog een stap verder is 4 rols systeem met 2 motoren welke door een tacho meting elkaars omtrek snelheid controleren.

Draadaanvoer wielen

Na het maken van een keuze voor het draadaanvoersysteem moeten we ook nog en keuze maken voor het type draadaanvoer wielen die passen bij het type draad dat we gaan lassen.

lastechniek
 • Groef 1 voor de harde draden zoals b.v. staal / rvs
 • Groef 2 en 3 voor de zachte draden zoals aluminium met de voorkeur voor groef 2
 • Groef 4 voor de gevulde draden.

Uitlijning draadaanvoer

En zeker niet te vergeten is het van belang om de uitlijning van draadaanvoer wielen goed te hebben ten opzichte van de invoervoer buis naar de toorts. Een goede opsluiting van de draad zal het oprollen van de draad tussen en na de draadrollen voorkomen. Gebruik voor zachte draden en RVS draad een kunststof geleiding.

Waar op te letten bij afstelling van draadaanvoer eenheid.

 • Juiste type draadaanvoer rollen
 • Goede druk op de wielen zodat draad regelmatig aan gevoerd kan worden maar ook de mogelijkheid krijgt tot slippen als hij vast loopt in de toorts.
 • Goede draadgeleider in de toorts (voor aluminium en RVS een kunststof) denk ook aan de juiste diameter van geleide spiraal. Een te kleine geeft te veel weerstand en een te grote geeft de draad de kans op te lopen in de toorts. ( er worden immers niet voor niets diversen maten gemaakt, zou het met 1 diameter kunnen dan deden we dat wel).

We beschikken over vele mogelijkheden van draadaanvoer voor het MIG/MAG lassen. Laat u adviseren welk type voor uw werkzaamheden het meest geschikt zijn. Ja een 4 rols systeem is duurder maar kan u heel veel narigheid besparen bij uw laswerkzaamheden. Draad aanvoerproblemen zijn veel gehoorde klachten bij het MIG/MAG lassen.