Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Gasmondstuk bij het MIG/MAG lassen

Een onderdeel van het lastoorts waar eigenlijk maar weinig aandacht aan besteed wordt. Waar dient een gasmondstuk voor bij het MIG/MAG lassen? Zorgen voor een goede gasverdeling rond het smeltbad en contacttip. Deze gasverdeling is nodig om de buitenlucht (78% stikstof, 20% zuurstof & 2% andere gassen) bij de las weg te houden. Tevens heeft het gas de functie een goede stroomoverdracht te hebben en geeft een koelend effect aan het lasvoorstuk/ slangenpakket.

Gasmondstukken bestaan in diversen uitvoeringen/vormen.

verschillende gasmondstukken

De volgende gasmondstukken zijn er:

  • Cilindrisch gasmondstuk – wat geheel recht van vorm is.
  • Conisch gasmondstuk – welke van voren schuin toeloopt, dit om een juiste bundeling van de gasstroom te krijgen, goed zicht te houden op het smeltbad en de lasnaad. Doordat hij niet te klein gaat worden aan de uitstroom zal deze ook niet direct bij enige aanhechting van spatten de gasstroom afsluiten.
  • Sterk conisch – welke zeer sterk toeloopt aan voorzijde, dit is voornamelijk om in kleine naadvormen te kunnen komen. Nadeel snel dicht zitten met spatten.
  • Rechte uitvoering met 2 uitstekende stukjes aan de gasmond – welke gebruikt wordt voor het puntlassen, men kan dan namelijk de plaat aandrukken met het gasmondstuk zonder dat de contacttip het werkstuk raakt.

Het model van het gebruikte gasmondstuk is van belang, omdat deze in grote mate bepaald wordt door de gebruikte lasspanning en lasstroom. Zo is voor het kortsluitbooglassen een gasmondstuk met een wat conische vorm, waarbij de contacttip gelijk of iets uitsteekt, de beste oplossing.

Koperen gasmondstukken en Verchroomde gasmondstukken

Gasmondstukken worden zowel geleverd in een koperen uitvoering als in een verchroomde uitvoering. De verchroomde variant gebruiken we bij luchtgekoelde toortsen om een betere warmte afvoer te krijgen. Ook de lasspatten zullen minder snel aanhechten.

Gasmondstukken met klemverbinding of schroefverbinding

Gasmondstukken worden geleverd met een klemverbinding of een schroefverbinding. De voordelen van een schroefverbinding zijn: beter vast, goede warmte afvoer. Een nadeel van schroefdraad is dat hij snel vervuld raakt waardoor je slechte montage en slijtage krijgt.

Onderhoud van gasmondstukken

Het is van groot belang een gasmondstuk zo schoon mogelijk en vrij van lasspatten te houden. Als dit niet het geval is, zullen de aanwezige spatten turbulentie in de gasstroom veroorzaken, waardoor de kans op poreusheid in de las zeer groot gaat worden. Anti spat spray kan hierbij eventueel helpen. Overmatig inspuiten met anti spat spray moet echter vermeden worden, omdat hierdoor de kwaliteit van de las negatief be├»nvloed kan worden. We kennen vele soorten lasspray dus een goede info is zeker gewenst.

Bij het lassen met hoge lasstromen, zoals bij voorbeeld bij het hoogvermogen lassen moet een gasmondstuk van voldoende afmetingen gekozen worden, waarbij de contacttip iets teruggetrokken in het mondstuk wordt geplaatst.

Poreusiteit (stik- en waterstof gasbelletjes)

A. Onvoldoende hoeveelheid beschermgas (ltr. / min).
B. Te veel beschermgas, resulterend in turbulentie en aanzuigen omgevingslucht.
C. Gasmondstuk dicht gespat. Lasspatten regelmatig verwijderen met CO2-tang en anti- spat spray gebruiken.
D. Gasmondstuk niet goed opgeschoven.
E. Verontreinigd beschermgas (lekke slang, slechte verbindingen: aanzuigingen omgevingslucht, onjuist beschermgas).

Kwaliteit van gasmondstukken

De kwaliteit van een gasmondstuk is ook belangrijk en kent grote verschillen. Wilt u daar meer over weten? Of advies krijgen? Neem gerust contact met ons op.