Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Goed voorbereid MIG/MAG-lassen

Wat hebben we bij MIG/MAG lassen nodig om goed voorbereid, die ogenschijnlijk gemakkelijke las klus te klaren? “Voor het MIG/MAG lassen heb je weinig nodig, alleen gas en draad en die zitten al op de machine dus kunnen we zo beginnen.” Dit is een gedachte uit de praktijk die we graag snel willen ontzenuwen! Er komen bij ons regelmatig vragen hoe men iets moet lassen of herstellen. Wij denken, als je beter voorbereid aan de klus was begonnen had het niet zo moeilijk hoeven zijn. Een paar kleine aandachtspuntjes kunnen veel problemen voorkomen.

MIG/MAG lassen goed voorbereid

Zorg voor schoon materiaal bij het MIG/MAG lassen

Als er MIG/MAG gelast moet worden is het belangrijk dat het materiaal schoon is. MIG/MAG lassen is een proces onder gasbescherming en dit geeft minder mogelijkheden om verontreinigingen goed te kanaliseren. Dus vuil kan geen kant op en komt in de las te zitten wat een kwalitatief slechte las geeft. Voorkomen is beter dan genezen, dus daarom beginnen met schoon materiaal.

Zorg voor optimale gasbescherming bij het MIG/MAG lassen

Ook de contacttip en de gasmondstuk dienen goed schoon te zijn. We zien in de praktijk vaak veel oude lasspatten die niet worden verwijderd. Hierdoor ontstaan vaak gas aanvoer storingen waardoor er geen goede gasbescherming is. Ook het lassen op tochtige plaatsen, bij open deuren of in de buitenlucht veroorzaakt vaak een slechte gasbescherming. Een slecht uitgevoerde las moet uitgeslepen worden en opnieuw gelast. Dit kost meer dan het dubbele aan tijd en geld.

Kennis en hulpmiddelen bij het MIG/MAG lassen

In vorige blogs hebben we al gesproken over hulpmiddelen die het lassen voor lassers makkelijker maken. Maar ook onderhoud aan de MIG/MAG lasapparaten beperkt zich niet alleen tot een jaarlijks keuring. Weten welke onderdelen aan slijtage onderhevig zijn en hier op de juiste manier mee omgaan voorkomt veel productie storingen. Zo kunnen we workshops gegeven worden aan medewerkers waar ze leren om veilig te werken en instructies krijgen over slijtonderdelen. Of zorg er voor dat een medewerker een workshop en instructie volgt voor een goede voorbereiding en onderhoud bij het MIG/MAG lassen. Juist bij deze bedrijven zien wij de laskosten aanzienlijk dalen door voorlichting en instructies over goed onderhoud en inzet van de juiste hulpmiddelen.

Leren van oude slijtonderdelen

Door het bewaren van oude onderdelen en deze samen te analyseren kunnen we veel leren. Wat is de oorzaak van deze slijtage en hoe kunnen we dit voorkomen? Door van elkaar te leren komen we verder en kunnen producten verbeterd worden. Iedere situatie is anders en door verschillend gebruik kunnen onderdelen sneller slijten of juist langer mee gaan. Binnen ons netwerk hebben wij veel mensen die bij kunnen dragen aan het delen van kennis over dit onderwerp.
Goed voorbereid is het halve werk.

laskennis onderhouden

Heb je nog steeds over het MIG/MAG lassen?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

lasdraad lincoln

Lincoln electric LNM

RVS Lasdraad
Bekijk in de webshop
Lasdraad robotlassen

ESAB OK Autrod 316Lsi

RVS lasdraad
Bekijk in de webshop
beitspasta rvs esab

ESAB Beitspasta

RVS
Bekijk in de webshop?
MIG lashandschoenen

MIG lashandschoen

COMFOflex - Weldas
Bekijk in de webshop