Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Laskosten beheersen met de juiste A-hoogte

Het onderwerp laskosten bij lasdraad hebben we al een paar keer behandeld in een eerdere blog. Zo zagen we dat de goedkooptste lasdraad niet altijd de goedkoopste is onder aan de streep. En keken we eens goed naar de laskosten bij het lassen van 1700 meter. Maar er is nog meer om naar te kijken om de laskosten terug te dringen, de A-hoogte. Daar gaan we in dit artikel eens naar kijken.

las hoogte meter

Wat je moet weten over de A-hoogte van een lasnaad

Om te kunnen vast te stellen hoe hoog de A-hoogte van een lasnaad moet zijn, moet je jezelf onder andere afvragen of een dikke las altijd beter is? We zien namelijk in de praktijk dat men vaak kiest voor een wat dikkere las, er wordt standaard gedacht dat dit vast beter is. Maar hoe zit het dan met de kwaliteit en iets anders, hoe zit het met de laskosten?

Kwaliteit van de las

We beginnen met het eerste punt de kwaliteit van de las. Hoe zwaarder de las is, hoe groter de kans op lasfouten vanwege het op het smeltbad lassen, geen goede inbranding, het uitzakken van de las en met als gevolg plakfouten. De las lijkt dan misschien beter, maar is juist slechter. We kunnen dan niet spreken over een juiste lasverbinding.

De laskosten

Hoe hoger de A hoogte hoe meer materiaal we moeten neersmelten. Om eens een voorbeeld te schetsen nemen we het verschil tussen een hoeklas met een A van 4 mm en een hoeklas met een A van 5 mm. Dit lijkt maar een klein verschil, maar welk verschil maakt dit werkelijk? De oppervlakte dwarsdoorsnede van een hoeklas van 4 mm is 16 mm², bij een hoeklas van 5 mm is dat al 25 mm². Vermenigvuldigen we dit met de lasnaad lengte, dan hebben we bij een A5 meer dan 50% vulmateriaal nodig dan bij een A4. Zo zie je dat “Het is maar een millimetertje meer” grote gevolgen heeft voor de laskosten. Het lastoevoegmateriaal is maar liefst 15% van de laskosten. Wanneer je dus een beetje zwaardere las maakt, zullen de laskosten explosief stijgen!

Houd je aan de juiste A-hoogte

Als constructeur is het belangrijk de juiste A-hoogte te berekenen en als lasser is het belangrijk deze hoogte ook daadwerkelijk te lassen. Op deze manier kun je de laskosten controleerbaar houden. Uiteindelijk is het neergesmolten lasmateriaal met de juiste inbranding bepalend voor de goede kwaliteit las en de juiste kostprijs van een las.

lashoogte meter

Meer weten over laskosten beheersing?

Neem gerust eens contact met ons op!

Relevante producten

lashoogte meter

Metalen

Lashoogtemeter
Bekijk in de webshop
lashoogte meter Digitaal

Digitale

Lashoogtemeter
Bekijk in de webshop
lasghootemeter schuifbaar

Schuifbare

Lashoogtemeter
Bekijk in de webshop
beitspasta rvs esab

Beitspasta

RVS - 1KG
Bekijk in de webshop