Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

MIG/MAG-lassen stroombron of spanningsbron?

Zoals aangegeven besteden we deze maand onder andere aandacht aan verschillende soorten lasmachines voor het MIG MAG lassen.

Waaruit bestaat een MIG MAG lasapparaat?

  1. De stroombron, deze levert een gelijkspannings stroom.
  2. De draadaanvoer, hiermee regel je de draadsnelheid – Hoe hoger de draadsnelheid is ingesteld des te hoger de stroom zal zijn.

Wat is het nu, stroombron of spanningsbron?

We zullen eens antwoord geven op deze veel gestelde vraag: Om materiaal om te smelten heb je het volgende nodig: warmte en dus vermogen. Wanneer je gaat lassen met dun materiaal heb je weinig vermogen nodig en bij het lassen van dik materiaal veel vermogen. De formule voor vermogen kennen we als P = U x I. In deze formule staat U voor spanning (voltage) en de I voor stroom (ampère).

Een stroombron en spanningsbron zijn geidealiseerde componenten in een elektrisch circuit. Een spanningsbron geeft altijd dezelfde spanning, ongeacht hoe het circuit, waar het zich in bevindt, eruit ziet. Dezelfde analogie geldt voor een stroombron. Deze geeft altijd dezelfde stroom.

Echte stroom en spanningsbronnen bestaan niet in de echte wereld. Een batterij kan bij benadering gezien worden als een spanningsbron. Het voltage van de batterij wordt namelijk met name bepaald door de interne chemie (denk aan Redox reacties). Er is geen directe analogie voor een stroombron, hoewel transistoren en vermogenselectronica soms op deze manier beschreven worden.

Bij lasapparatuur zijn spanning en stroom nooit gelijk. Benamingen als lasgelijkrichter of lasinverter komen dan aan bod maar daar kunnen we weer dieper op in gaan. Lasinverter CC of CV constant voltage of constant current visa versa.

Bij het MIG MAG lassen is draadsnelheid gelijk aan stroomsterkte. Dit wordt uitgelegd in de cursus MIG MAG lassen en vindt men nog wat lastige materie. We praten dan over het dynamische gedrag van een MIG MAG stroombron met een vlakke karakteristiek.

Balans tussen stroom en spanning

Om een machine goed af te stellen moet er een balans zijn tussen stroom en spanning. Zo komen we in het juiste werkgebied van de lasmachine met het juiste vermogen. Dit werkgebied kunnen we beïnvloeden met de draaddiameter, gassoort en smoorspoel. Maar ook met de uitsteeklengte of de stand van het pistool. Bij de stand van het pistool praten we dan over stekend of slepend lassen.

Verschillen werkgebieden binnen de lastechniek

Om het nog ingewikkelder te maken hebben we te maken met verschillende werkgebieden. Hiermee bedoelen we het kortsluitboog lassen, het sproeiboog lassen of het gebied er tussen in het globulaire lasgebied. Dit is een gebied waarbij de druppel wel 3 maal de dikte van de draad kan bereiken alvorens af te smelten. Dit is een zeer onrustig gebied met veel spatten. Om dit gebied te compenseren is het pulsboog MIG MAG lassen ontwikkeld.

Lasmachine afstellen

Om nu een machine goed af te stellen heb je wel kennis van zaken nodig. Want om een goede las te leggen moet je al deze instellingen kennen en weten wat er gebeurt als je een van deze parameters verandert. Er zijn lasmachines welke simpel uitgevoerd zijn met weinig instel mogelijkheden en machines met heel veel instelmogelijkheden. Belangrijk is dat je weet wat je doet als je aan de knoppen draait. Om het beste uit het MIG/MAG proces te halen moet je aan de knoppen draaien. Hoe hoger het vermogen hoe sneller je kunt lassen. Is je handvaardigheid toereikend en laat het product deze vermogens toe?

Haal het maximale uit het spel van het lassen!

Lassen is een spel waar heel veel in zit. De vraag is haal jij het maximale uit jezelf en je machine of zijn er nog andere zaken die je kunnen helpen.  Het is een spel van keuzes maken. Kies je zelf of doen we het samen. Kennis delen brengt ons verder in deze techniek, daag je collega’s uit en ga op zoek naar waar jouw grens ligt. Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je had verwacht.

Stel gerust uw onbeantwoorde vragen:

Heeftu nog vragen over dit onderwerp? Laat ze dan niet onbeantwoord en stel ze gerust aan onze Las specialisten.