Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Slijtonderdelen van koper | De voordelen en de nadelen

Als we kijken naar de slijtonderdelen dan zijn hier grote verschillen in. Niet alleen in prijs maar ook zeker in kwaliteit. Laten we de kwaliteitsverschillen eens nader onderzoeken.

koperen slijtonderdelen

Verschillende soorten koper in slijtonderdelen

Er bestaan verschillende soorten koper: Rood koper, geel koper en CuCrZr. En we komen ze allemaal tegen in de onderdelen van de lastoorts. Wanneer we kijken naar een MIG/MAG lastoorts zien we een zwanenhals van geel koper, een contacttip van rood koper en een contacttiphouder van rood of geel koper. Wat is het verschil en waarom deze verschillende materialen?

Zink in slijtonderdelen

Geel koper ook wel messing genoemd is een koper met een percentage zink erin (koper 70-55 % zink30-45%). Zink heeft andere eigenschappen dan koper en wordt daarom ook daarvoor gebruikt. Messing is slijt vaster dan zuiver koper.

Tin en brons in slijtonderdelen

Om koper nog meer toepassingen te geven wordt er naast zink ook weleens Tin toegevoegd. Brons is een kopersoort met een toevoeging van Tin, hierdoor wordt het ook slijt vaster dan messing. Natuurlijk worden de eigenschappen van legeringselementen gebruikt om een product te verbeteren. Denk aan toevoegingen als aluminium, mangaan en silicium.

MIG/MAG lassen aandachtspunten
materialenkennis legeringen laselektoden

Het verschil tussen de verschillende materialen

Zie het verschil in onderstaande tabel:

E-Cu (koper) CuCrZr (Koper, Chroom en Zirkonium)
Softingspunt 260⁰C 500⁰C
Hardheid 110 HV 160 HV
Elektrische geleidbaarheid 57 M/ΩxMM² 40-50 M/ΩxMM²
Warmteoverdracht coëfficiënt ≥ 350 bij 20⁰C W/MxK ≥ 330 bij 20⁰C W/MxK
Productie toleranties -0,1 mm -0,02 mm

 

De verschillen zijn wel erg groot en voor het oog is het maar een “gewoon” contacttipje. We zullen ons af moeten vragen welke we nu nodig hebben. Want naast de kwaliteitsverschillen zijn er ook prijs verschillen. Zuiver koper is vele malen duurder dan brons of messing. Maar waar heb je welke kwaliteit nodig? Terug naar het contacttipje, tijdens het lassen willen we dat het materiaal smelt maar het contacttipje niet. Als we zien dat het softingspunt van een CuCrZr bijna 2x zo hoog ligt als van koper zou hier de voorkeur naar uit moeten gaan. Maar ook andere factoren beïnvloeden dit proces, dus het is een afweging van plussen en minnen om de juiste beslissing te nemen. Wij hopen met deze informatie iets meer bloot te geven waarom bepaalde zaken zijn zoals ze zijn.

Meer informatie over slijtonderdelen?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

contacttip MIG/MAG lassen

Contacttip

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
Gasmondstukken mig/mag lassen

Gasmondstuk

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
Contacttiphouder

Contacttiphouder

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop
mig/mag slijtonderdelen koffer

Slijtonderdelen koffer

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop