Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Certificering en kwaliteitswaarborging operator

Certificering van het OP lassen is heel anders dan de certificering van het MIG/MAG lassen en het TIG lassen, aangezien OP lassen een geautomatiseerd proces is en daarbij gelden andere normen dan bij het handlassen.

EN-ISO 14732

Handlassers worden gecertificeerd aan de hand van de EN-ISO 9606-1 een kwalificatie voor het smeltlassen van staal. Terwijl je als OP lasser geen handlasser bent, maar een lasoperator. En als lasoperator dien je gecertificeerd te zijn volgens de EN-ISO 14732. De kwalificatie van bedieners en lasinstellers voor het gemechaniseerd en automatisch lassen van metalen.

Certificatie en de rol van de leverancier

Een andere norm en dus ook een ander geldigheidsgebied. Er moet steeds uitgegaan worden van een gekwalificeerde  WPS. Voor deze zaken wordt vaak een beroep gedaan op de leverancier van de apparatuur. Daardoor wordt een goede samenwerking met de leverancier steeds belangrijker, het wordt steeds belangrijk om kennis en kunde met elkaar te delen. Onder andere op het gebied van de certificering van geautomatiseerde processen.

OP-lassen Vakmanschap

OP lassen is een proces waarbij vaak vanuit richtlijnen gewerkt wordt en vanuit lassers vakmanschap. Certificering is een zaak van goed vakmanschap en de manier van uitvoeren. Samen met onze leveranciers en  de Vakopleiding Techniek hebben we het vakmanschap van menig lasoperator naar een hoger niveau gebracht en OP processen gecertificeerd.

Heeft u vragen over certificering en kwalificering, neem dan contact met ons op.

Onze OP-lasspecialisten kunnen u  zeker verder helpen.