Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Onder poederdek lassen

Onder poederdek lassen is een lastechniek waarbij de vlamboog wordt bedekt door een laag poeder. Deze laag poeder is een korrelige flux dat er voor zorgt dat het warmte verlies laag blijft. Het eerste patent kreeg het onder poederdek lassen in 1935. Het was dan ook een veel gebruikte lastechniek in de tweede wereldoorlog bij het lassen van de T34 tanks.

Het lasproces bij Onder Poederdek lassen

Voor de lasboog uit wordt er gelijkmatig poeder op het werkstuk gedeponeerd. Hierna volgt de lasboog waarbij er net al bij het MIG-Lassen, gebruik wordt gemaakt van een blanke draad. Het laspoeder produceert de benodigde beschermgassen en zorgt voor de slak. Hierdoor is er geen extra beschermgas meer nodig. Wanneer de lasboog voorbij is, wordt alle overgebleven poeder weer opgezogen en hergebruikt.

Onder poederdek lassen een geautomatiseerd proces

Meestal is het Onder Poederdek lassen een geautomatiseerd lasproces, maar in sommige gevallen kan het ook semi-geautomatiseerd zijn. Het is een zeer ingewikkeld proces om handmatig te doen. De voornaamste reden hiervoor is dat je door de poeder, de lasnaad niet kunt zien.

Toepassingen voor het Onder Poederdek lassen

De lastechniek, Onder Poederdek lassen wordt veel gebruikt bij stompe langsnaden en rondnaden, maar kan ook worden toegepast bij hoeklassen in het gootje en staand. Wanneer er een goede lasnaadvoorbereiding is gedaan, dan kan deze techniek voor elke materiaaldikte werken. Enkellaagstechniek, laag-tegenlaagtechniek en de meerlagentechniek. We zien dat het Onder Poederdek lassen vooral wordt toegepast bij het lassen van normale constructie staalsoorten, de laag gelegeerde staalsoorten en de roestvaste staalsoorten, maar ook bij enkele non-ferro metalen. Zorg er wel voor dat het lasdraad van nagenoeg dezelfde samenstelling is als het basismatriaal. Maak altijd een weloverwogen keuze wanneer u een lasdraad en poeder moet kiezen.

Maak een weloverwogen beslissing bij uw keuze voor lasdraad en poeder

Wilt u hulp of advies bij het nemen van een weloverwogen beslissing voor uw keuze voor een lasdraad of de laspoeder, neem dan gerust contact met ons op. Wij luisteren en adviseren.