Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

OP-lassen de technische voor en nadelen

Bij het OP-lassen werken we met hoge stromen dit geeft technische voordelen zoals meer neersmelt en productie verhoging met een aanzienlijk betere laskwaliteit, maar er zijn ook nadelen waar je zeker van op de hoogte moet zijn. We zetten de voordelen en de nadelen van het OP-lassen even op een rijtje.

Eerste laag OP-lassen

Bij het OP-lassen is vooral de eerste laag een aandachtspunt. Sluit de plaat niet goed op elkaar aan dan kun je met deze hoge stromen zo door het materiaal heen blazen. Daarnaast kun je bij het niet goed positioneren zo maar naast de naad lassen zonder het te zien. Vandaar dat de voorbereiding of de controle achteraf door duurdere onderzoek methodes noodzakelijk zijn.

Verhouding Stroom en spanning

Ook de verhouding tussen stroom en spanning is van belang, zeker als het gaat om het lassen van v naden. Door de verkeerde stroom, spanning verhouding kan het zo maar voor komen dat de slak muurvast komt te zitten. Deze zal er dan met een hakhamer uitgeslagen moet worden. Dit is extra zwaar werk wat voorkomen had kunnen worden door de juiste instellingen te kiezen.

Voordelen OP-lassen maximaliseren en nadelen beperking

Door de juiste instellingen te bepalen kun je de technische voordelen maximaliseren en de nadelen beperken. Het maken van proeflassen zegt veel over de haalbaarheid van kwaliteit en het beperken van de nadelen tijdens het proces. In het verleden is al veel onderzoek gedaan naar het OP-lassen er is dan ook veel data beschikbaar voor de juiste instellingen. Vanuit de WPS kunnen we deze data gebruiken voor onze laswerkzaamheden maar over de operator richtlijnen, kwaliteitswaarborgingssysteem en certificering zullen we nog een blog wijden.

OP-lassen richtlijnen tabel

Technische tabellen zijn beschikbaar om de juiste lasverbinding te maken. Hierbij zijn de openingshoek, plaatdikte, draaddiameter, het aantal lasdraden, het aantal lagen en voortloopsnelheid van belang. Al deze parameters hebben invloed op een goede OP-lasnaad.

Op-lasen schema