Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Kosten besparing met goed onderhoud van lasapparatuur

Kosten besparing met goed onderhoud van lasapparatuur

Onderhoud van lasapparatuur lijkt niet zo vanzelfsprekend, maar wanneer een lasapparaat er mee ophoudt wordt er als eerste naar de leverancier gekeken. Dat is eigenlijk gek, een auto krijgt ook een jaarlijkse verplichte APK, daarnaast keren in de meeste gevallen de grote en kleine beurt ook regelmatig terug.

Onderhoud in het stenen tijdperk

Al sinds het stenen tijdperk kennen we de term “Onderhoud”. Met een scherpe steen werd een mooie stevige tak klein gemaakt om hem vervolgens op het vuur te gooien. De steen wordt steeds botter wordt daarom regelmatig geslepen (Onderhouden). Op een bepaald punt was de steen te zwak en barste hij in twee stukken. Dan moest men op zoek gaan naar een nieuwe degelijke steen. Het leven was eenvoudig en daarmee ook overzichtelijk. ‘S avonds was het donker en moest men wachten tot het overdag was, want dan was er weer licht om op zoek te kunnen gaan naar een nieuwe steen.

Wetten en regelgeving van invloed op onderhoud

Het leven is met alle technologie en blijvende en snelle ontwikkelingen een stuk complexer geworden. Er zijn regels en wetgeving gekomen om meer overzicht en structuur te kunnen bieden in het leven. Maar daardoor kun je niet meer alles in eigen beheer onderhouden. Er is te veel specifieke kennis nodig. Daarom ga je met een auto naar een garage en met de fiets naar de fietsenmaker. En heb je een lekkage, dan bel je de loodgieter. Dit geldt ook voor lasapparatuur, je hebt te maken met verschillende wettelijke normen en regels en daarnaast een heel groot stuk specifieke technische kennis.

Uitval van lasmachines

Lasmachines moeten kunnen lassen wanneer we ze nodig hebben. Het kan voor de productie van hele grote negatieve invloed zijn als een lasmachine plots niet werkt. Maar er kan niet worden gegarandeerd dat een lasmachine werkt wanneer we niet regelmatig controleren wat de status van de lasmachnine is, hoe oud hij inmiddels is en wat de levensduur is. Net zoals een auto een APK nodig heeft en het voorgeschreven onderhoud, zoals het vervangen van filters en het verversen van olie, zo heeft een lasmachine ook zijn aandachtpunten.

Ieder zijn specialisme

Waar vroeger iedereen bezig was met het verzamelen van het hout voor vuur, zijn er tegenwoordig overal specialisten voor. Ook in de lastechniek zijn er gespecialiseerde lassers in MIG/MAG lassen, TIG lassen, Aluminium lassen en RVS lassen. We hebben speciale lassers voor staal en hoge sterkte stalen. Al deze lassers hebben machines waarbij ze vertrouwen op de juiste werking van deze machines om hun werkzaamheden zonder problemen te kunnen uitvoeren. Periodiek keuren, kalibreren en valideren is dan ook een noodzaak evenals het op tijd vervangen van de slijtonderdelen. Ook de veiligheidskeuringen moeten aan de eisen van deze tijd voldoen.

Onderhoud biedt garantie

Bij het afsluiten van een goed service en onderhoudscontract zijn deze zaken goed geregeld. De kosten zijn inzichtelijk gemaakt en afspraken staan op papier zodat iedereen weet wat er te wachten staat. En je niet zomaar voor onverwachte zaken komt te staan. Wij zien bij de bedrijven met een goed onderhoudsplan dat kosten voor storingen per jaar aanzienlijk afnemen en er zo ruimte ontstaat om herinvesteringen te kunnen doen. Hiermee komt kwaliteit naar een hoger niveau en dat is wat we toch allemaal willen?

Kosten besparen

Zoals we al aangaven zal goed onderhoud zorgen voor kostenbesparing. Minder vertragingen in de productie, minder slijtage van slijtmateriaal, minder storingen en langere levensduur van lasapparaten. Bent u benieuwd hoe dit voor u zou kunnen werken? Of heeft u gewoon nog een aantal vragen? Neem dan gerust contact met ons op.