Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasapparaten oververhit in de zomer

Onderhoud lasapparaten

Het is weer echt zomer! En wanneer de temperaturen stijgen, dan krijgen we weer steeds vaker de klacht dat machines er zomaar mee stoppen en niet meer lassen. Bij onderzoek blijkt vaak dat de machines thermisch zijn uitgevallen, het kan natuurlijk zijn dat de inschakelduur v.d. machine te beperkt is en/ of bereikt is. Vooral de wat goedkopere of onbekende merken hebben vaak een lage inschakelduur, zodat deze machine snel thermisch kan uitvallen, bij langdurige zware belasting. Maar wat we ook regelmatig zien, is dat er geen of te weinig (goed) onderhoud aan de lasmachines wordt uitgevoerd.

Koelventilatoren in lasapparaten

De meeste lasapparaten zijn voorzien van koelventilatoren die continue draaien en de wat meer modernere of uitgebreidere lasapparaten waarbij de ventilators ingeschakeld worden als er gelast wordt en/of sneller gaan draaien wanneer het lasapparaat componenten warmer worden. Tijdens dit koelen wordt er omgevingslucht het lasapparaat in gezogen, deze kan bestaan uit stof, vuil, vocht ,metaaldeeltjes enz., wanneer het lasapparaat niet regelmatig (met beleid! ) uitgeblazen of gezogen wordt, gaat dit zich ophopen in het lasapparaat, waardoor de componenten te weinig koeling krijgen en soms zelfs defecten kunnen ontstaan door kortsluiting op de elektronica onderdelen (printen).

Oplopende temperaturen

Wanneer een machine al erg vervuild is van binnen en de buitentemperatuur ook nog eens behoorlijk oploopt terwijl er ook nog eens behoorlijk lang/hoog gelast wordt met deze machine valt hij dus sneller thermisch uit of valt in storing. Omdat de temperaturen momenteel goed oplopen, hadden we afgelopen week weer zo’n storing. Het bleek dat er in de laatste jaren geen (periodiek) onderhoud en of Inspectie aan deze machine was geweest. Toen het lasapparaat werd open gemaakt, was deze totaal vervuild van binnen en 1 ventilator was defect, hij zat vast. Het lasapparaat is vervolgens met beleid van binnen schoon geblazen, de ventilator vervangen en het lasapparaat ook direct NEN 3140 gekeurd. Na een proef las bleek dat het lasapparaat weer goed last en niet meer thermisch uitvalt.

Regelmatig onderhoud aan lasapparaten

schoon en onderhouden lasapparatuur

Natuurlijk was de klant weer helemaal tevreden dat het lasapparaat weer werkt. We hebben de klant kunnen laten zien waar het probleem vandaan kwam, waarna hij was overtuigd van het feit dat onderhoud noodzakelijk is. De klant heeft direct een service contract bij ons afgesloten voor zijn overige lasapparaten, zodat we deze ook z.s.m. gaan inspecteren.

Onderhoudt u uw lasapparaten regelmatig? Of laat u uw lasapparaten wel voldoende onderhouden? Voorkom stilstand van uw lasapparaten.