Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasser geschokt door slecht onderhoud lasmachine

Anibal, onze medewerker Technische dienst komt veel bij bedrijven en komt veel tegen. Zo weet hij uit praktijk hoe belangrijk onderhoud is, maar ook hoe het juist niet moet! Bij slecht onderhoud kan er zomaar een foutje insluipen en zo ontstaat er een onveilige situatie voor de lasser. Hij vertelt zijn verhaal over een lasser die onder stroom kwam te staan als gevolg van slecht onderhoud:

anibal leiva rossel lastraga

“We werden gebeld door een klant over een storing aan één van hun lasmachines. Een van hun lassers had al een paar keer stroomstoten gekregen tijdens het lassen met één van de lasapparaten. De angst ontstond op de werkvloer om nog een schok te krijgen van dit apparaat, niemand durfde nog met deze machine te werken. Het was dus echt noodzakelijk om het apparaat eens goed te laten nakijken nu het niet meer deugde.

De laskabines waren allen hetzelfde opgesteld, maar het probleem was slechts in één van de kabines. Dus de opstelling van de lascabines kon het probleem niet zijn. Er stond per laskabine slechts één lasmachine op een lastafel met metalen plaat erop en de massa zat aan de tafel vast.

Het zou kunnen zijn dat het apparaat ergens sluiting maakte. Om dit te kunnen controleren hebben we de massakabel doorgemeten en de lastang isolatie gecontroleerd. Maar beide waren nog goed. Daarom hebben we ook de lasmachine doorgemeten, maar deze was eveneens goed.

Toen er geen sluiting te constateren was, hebben we besloten om te onderzoeken of het apparaat wel goed aarde. De volgende stap was het doormeten van de aarde. En inderdaad de aarde functioneerde niet meer zoals het zou moeten. Er was geen goede aarde meer tussen de massa van de lasmachine en de werktafel/werkstuk!

We hebben de plaat van tafel opgetild, en wat bleek? Onder de plaat lag allemaal rotzooi, vuil en zat onder de las spetters. Hierdoor was er een slechte geleiding tussen werkstuk en de massakabel. Nadat we de tafel schoon hadden gemaakt en alle las spetters eraf hadden geslepen, hebben we het apparaat nogmaals doorgemeten. Om zeker van onze zaak te kunnen zijn, hebben we er eerst zelf even op gelast, de machine laste weer als een zonnetje. Altijd fijn als de lasser weer blij is en het bedrijf ook!”

Meer informatie over het kalibreren of valideren van uw lasmachines? Neem gerust contact met ons op.