Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lastoorts doorgebrand

Lastoorts doorgebrand

We hebben het al vaker gehad over lastoortsen, zowel over MIG/MAG-lastoortsen als TIG-toortsen. Wist je dat ca. 80% van de storingen tijdens het lassen worden veroorzaakt door de lastoorts?! En deze storingen zorgen voor oponthoud, daarom is het goed om hier eens ook extra aandacht aan te besteden.

Het juiste gebruik van lastoortsen

Niet alleen het juiste gebruik van slijtonderdelen zal een belangrijke invloed hebben op de toorts en de onderhoudskosten, er zijn nog meer punten waar je op dient te letten bij een lastoorts. Wanneer een lastoorts juist wordt gebruikt, zal dit een positieve invloed hebben op de levensduur van zowel de toorts op het lasapparatuur.

Stroomwaterkabel zwart verkoold

Op bovenstaande foto ziet u een voorbeeld van een stroomwater kabel zoals die bij ons in de werkplaats binnen is gekomen. We zien hier dat de koperen litze van de stroomwaterkabel geheel zwart verkoold is. De oorzaak van dit geval zit in het te heet worden van deze litze. Watergekoelde lastoortsen zijn met hun vermogen berekend op een waarde waarbij de litze gekoeld wordt. Wanneer de waterkoeling defect is of uit staat loopt de temperatuur van de litze vrij snel op en verbrand de kabel. Dit veroorzaakt de zwarte aftekening en in ergere gevallen smelt de slang aan de kabel en ontstaan er lekkages. Koelvloeistof komt dan aan alle kanten uit de lastoorts stromen. Hieruit valt al af te lezen dat de oorzaak van het probleem niet in de toorts ligt maar in de stroombron. Of nog nauwkeuriger aangeduid: in het koelcircuit. Daarom is het zo belangrijk het niveau van de koelvloeistof en vooral de doorstroombaarheid het koelcircuit te controleren.

Waterkoeling in de lastoorts

Oude waterkoelingen hebben vaak nog water met antivries in het koelsysteem zitten. Maar ook koelvloeistof van verschillende merken door elkaar geeft vaak afzetting in het koelcircuit waardoor doorstroming beperkt wordt. Veel onderdelen in het koelcircuit zijn van koper of messing en bij veroudering van het koelmiddel in het circuit kan dit zorgen voor oxidatie en het dicht slibben.

Storing lasapparatuur een diepere oorzaak

De oorzaak van een storing zit vaak dieper dan we denken, de kunst is de storing goed te analyseren en de oorzaak weg te nemen. Door wat extra aandacht aan dit soort zaken te geven kan er oponthoud in de productie voorkomen worden. Wilt u graag meer informatie over het onderhouden van uw lastoortsen of ander materiaal? Laat gerust uw vragen voor ons achter.