Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Het creëren of verbeteren van een laswerkplek

Een “laswerkplek” voor de lasser is snel gecreëerd, een tafel, een paar lasschermen, een stopcontact voor het lasapparaat en lassen maar. Een goede oplossing voor wanneer het eenmalig is, of niet al te vaak voor komt, op lange termijn is het verstandig om eens goed na te denken over andere mogelijkheden.

laswerkplek creëren

Flexibele laswerkplek of vaste laswerkplek creëren?

Zo’n flexibele laswerkplek creëren is misschien maar een paar extra handelingen, maar kijk maar eens hoeveel arbeidsuren dat wel niet op het eind van het jaar zijn.  Het lijkt misschien niets maar tel het maar eens op, dat gaat echt even schrikken worden.

  • Dagelijks of wekelijks de gasfles naar het lasapparaat slepen en er op tillen
  • Die lastoorts is altijd net even te kort om overal bij te kunnen met lassen (slepen met het lasapparaat)
  • Een vlakke laswerkplek om niet telkens alles weer uit te vullen om het werkstuk goed te krijgen

Maar denk ook eens na over de volgende punten:

  • Hoe ga ik om met de lasrook? Punt afzuiging, ruimte afzuiging, persoonlijke bescherming
  • Waar laat je de hulpmiddelen voor het lassen (klemmen- gereedschap- lastoorts- machine)

Uitbreiding van laswerkplekken

Onlangs kregen wij deze vragen ook van een klant binnen. Er waren 7 prima laswerkplekken maar het was druk dus er moesten er snel 3 bij komen. Mijn eerste vraag was, welke werkzaamheden moeten op die laswerkplek gedaan worden? Welk lasproces, wat is de grote van de werkstukken, en wat zijn de mogelijkheden in deze ruimte?

Type werkzaamheden

In deze werkplaats ging het om het lassen van MIG/MAG en het TIG lassen. De werkstukken variëren van grootte, van hele kleine werkstukjes tot grote van 3 bij 3 meter. Veelal samenstellen en dan geheel af lassen en de materialen RVS en Aluminium.

Demmeler lastafels

We hebben de keuze gemaakt voor een Demmeler lastafel. De klant hecht veel waarde aan nauwkeurigheid en efficiënt werken. Demmeler is niet per definitie de goedkoopste oplossing, maar gezien de mogelijkheden en het gebruik op lange termijn is het wel de perfecte oplossing!

Opspantafels van Demmeller
Lasdampafzuiginstallatie

Lasdampafzuiging op de werkplaats

In de werkplaats was een bestaande lasdampafzuiging, om die reden kwam er ook de vraag of we er misschien nog een paar afzuigarmen bij konden aansluiten. Natuurlijk kunnen wij dat, maar de vraag is welke impact dat zou gaan hebben. Na wat rekenwerk, bleek dat deze impact vrij groot zou gaan zijn.  Ze hebben een centraal afzuigsysteem en met een paar extra afzuigarmen zou dit een negatieve invloed hebben op de capaciteit van de bestaande laswerkplekken. Het is dus wel mogelijk, het is ook de goedkoopste oplossing, maar zeker niet de meest wenselijke voor de gezondheid van de werknemers. Samen zijn we tot een nieuw plan gekomen. Voor een reëel bedrag konden we de bestaande installatie opwaarderen, met als resultaat dat dit niet ten koste ging van de capaciteit, maar dat de het resultaat zelfs beter werd op de bestaande laswerkplekken.

Positie van de lasapparaten

Voor het TIG lassen is gekozen voor een 8 meter toorts, daarmee is het bereik rond de lastafel goed te doen. De Mig/Mag machine (draadaanvoerkast) is opgehangen aan een kraan arm en er is bewust gekozen voor een niet al te lange lastoorts. Hoe langer de toorts, hoe groter de kans op storingen. (Denk aan draadaanvoer storingen en slangenpakket storing.)

Gasvoorziening op de laswerkplekken

Er is een bestaand leidingwerk voor argon/menggas en voor formeergas, maar de nieuwe laswerkplekken zaten aan het einde van de 7 bestaande laswerkplekken. Leiding verlengen zou een optie zijn, maar zou kunnen betekenen dat de druk minder wordt aan het einde van de leiding. Daarom hebben we het advies gegeven om de leidingen zo te verbinden dat er een ringleiding ontstaat. Hiermee is dit probleem te voorkomen.

Wat kost het creëren van nieuwe laswerkplekken?

Misschien zul je inmiddels wel denken “het mag allemaal wat kosten!” Dan zullen we je uit de droom helpen, ja het kost geld maar veel belangrijker is wat kan ik er mee verdienen? Dit laatste is een argument waar te weinig over wordt nagedacht in de praktijk. We horen vaak “We doen het al jaren zo!” En dat is nu precies het punt! In de bank wereld zeggen ze: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!” Durf er eens over na te denken, daar komen vaak verrassende dingen uit.

leidingwerk

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn om bij jou?

Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op!

Relevante producten

Opspantafels van Demmeller

Demmeler lastafel

Opspantafel en onderdelen
Bekijk in de webshop
Plymovent afzuigging

Plymonvent afzuiging

Afzuigarmen en afzuigsystemen
Bekijk in de webshop
Lashelm reiniging

Lashelmreiniging

Voor alle (demonteerbare) lashelmen
Bekijk in de webshop
Aansluitpunten gasflessen

Gas aansluitpunten

Zuurstof, acetyleen en argon/menggas
Bekijk in de webshop