Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Onderhoud van de Gasslangen

Je hebt gasslangen in verschillen kleuren en maten in de dierentuin, dit noemen ze reptielen. Ja, heel erg mooi, maar daar gaan we vandaag dus niet verder op in. Ook de waterslangen en tuinslangen en zo nog een hele serie slangen, slaan we over. We gaan dieper in op de gasslangen en het onderhoud hiervan.

"We hangen er wel een stukje slang tussen." Is een veel gehoorde uitspraak, maar wat zijn daar de consequenties van?

Soorten gas

Gasslangen zijn gemaakt voor het transport van gassen. Het soort gas dat door een gasslang stroomt is van belangrijk invloed op de keuze van de kwaliteit van de gasslang. Het gas kan namelijk gaan inwerken op de slang, wat weer lekkage tot gevolg kan hebben. Hebben we te maken met een brandbaar gas, zoals acetyleen en propaan of met een brand bevorderend gas zoals zuurstof? Of zijn het giftige gassen of inerte gassen? En wat is de druk van het gas?

Druk in de gasslang

De druk van het gas kan behoorlijk oplopen, zo is 300 bar meer regel dan uitzondering. Dit alles maakt het stukje slang dan erg belangrijk. Je moet dus echt eerst weten welk ’stukje” je moet hebben. Je zult begrijpen dat wanneer je met een gas werkt, de slangkeuze erg belangrijk is. Maar dat niet alleen, ook het onderhoud voor dit kwetsbaar onderdeel is een must.

onderhouden van gasslangen
gasslangen

Gasslangen regels en richtlijnen

Voor ieder gassoort zijn er weer andere regels en richtlijnen. We kunnen u een heel boekwerk aan regelgeving en richtlijnen geven voor uw slangkeuze. Maar we kunnen u ook de moeite besparen en u gewoon adviseren om samen tot een goedgekeurde slang voor het juiste product te komen. Wij hebben inmiddels meer dan 35 jaar ervaring en zitten bovenop de ontwikkelingen in deze markt, daarom zijn wij dan ook volledig op de hoogte van deze regelgeving en de richtlijnen. Daarnaast is een belangrijke vereiste bij het aanleggen van slangen dat dit uitsluitend door een deskundige wordt gedaan, waarbij alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen.

Hoe kun je zelf de gasslang onderhouden?

Om de levensduur van de gasslangen zo lang mogelijk te rekken, is goed onderhoud erg belangrijk. Wat kunt u nu vooral zelf doen? Houd vooral de slangen schoon en droog, voorkom dat er knikken in de slangen komen en vermijd zonlicht. Wanneer de slangen zijn ingebouwd, zorg er dan voor dat ze ten alle tijden toegankelijk zijn. Ten slotte zal de slang periodiek moeten worde gecontroleerd door een deskundige.

Hoe vaak moet je een gasslang vervangen?

Dit is afhankelijk van het gebruik, maar een gasslang die verkleurd, haarscheurtjes vertoont of beschadigd is, moet onmiddellijk vervangen worden. Ook met de vervanging van gasslangen is een hoop regelgeving en richtlijnen gemoeid. Maar het allerbelangrijkste is de veiligheid! Laat daarom regelmatig uw gasslangen controleren en vervang deze indien nodig om onveilige situaties te voorkomen.

Verhuur van gascilinders

Meer weten over het onderhouden of vervangen van gasslangen?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

gasslangen

Gasslangen

Diverse soorten
Bekijk in de webshop
slangklemmen

Slangklemmen

Diverse mogelijkheden
Bekijk in de webshop
Reduceerventielen

Messer Reduceerventiel

Verschillende gassen
Bekijk in de webshop
snelkoppeling voor slangen

Snelkoppeling - Slang

Zuurstof of gas
Bekijk in de webshop