Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Schokken van lasapparaat dat uit staat | Elektromagnetische storing

Anibal krijgt wel eens de vraag: “Hoe ontstaat een elektromagnetische storing?” Daarom legt hij uit waar dat mee te maken heeft en wat je er aan kunt doen. Een elektromagnetische storing, is moeilijk definieerbaar. Het wordt vaak veroorzaakt door geleiding (overslag) van lekspanningen of stromen. Dit is in de meeste gevallen ongevaarlijk. Het ontstaat als de bron en ontvanger te dicht bij elkaar zitten. Lassers ontdekken een elektromagnetische storing vaak wanneer ze met de toorts vlakbij het werkstuk komen, waarna er een boog van inductiespanning ontstaat zonder dat ze de knop ingedrukt hebben. Dit komt doordat de kraan en las werkplaatsen een gemeenschappelijke aarde hebben.

anibal leiva rossel lastraga

Vroeger werden de aarde van de elektrische installatie en de aarde van de gebouw constructie aan elkaar gemaakt. Hiervoor had men verschillende redenen. Een van deze redenen is bliksembeveiliging. Het kwam zelfs voor dat aarde aan het waterleidingnet zat gekoppeld.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Het feit dat er tegenwoordig vele elektrische apparaten aanwezig zijn, bemoeilijkt de oplossing wel enigszins. Waar het op neer komt is dat je bepaalde apparaten apart moet aarden.

Dit klinkt allemaal heel eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig te realiseren.