Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Afzuiging bij plasma snijtafels

Afzuiging is niet alleen belangrijk bij het lassen, maar zeker ook bij het machinaal plasma /- autogeen snijden. We gebruiken dan boven- of onder afzuiging of een combinatie van beide zijn. We gaan daar vandaag eens dieper op in en dan specifiek voor het plasma snijden.

plasma afzuiging

Onderafzuiging

Vaak wordt gebruik gemaakt van onderafzuiging geïntrigeerd in een snijtafel die in secties verdeeld is met verwijderbare afvalbakken, omdat dit het meest effectief is als het gaat om plasma snijden.

In sectie verdeelde snijtafels

Het voordeel van in secties verdeelde snijtafels, is dat het fijnstof, snijdampen en gassen direct bij de bron kan worden afgezogen (bij de plasma toorts of autogeen brander), dit geeft een betere afzuiging, maar verlaagd ook de energiekosten. Daarna wordt meestal eerst door een vonkenvanger en filter Unit de lasrook naar buiten afgevoerd.

Verschillende luchtfilters

Voor de verschillende snijprocessen (plasma, autogeen, laser) worden er verschillende luchtfilters en/of filter systemen gebruikt, zodat de werkomgeving voldoet aan alle gestelde wettelijke eisen voor stofafzuiging, persoonlijke veiligheid en milieu.

Plasma snijden onder water

Ook kan er gebruik worden gemaakt van een snijtafel met waterbak, zodat er onder water gesneden wordt, zodat de lasrook neerslaat in het water en niet omhoog de ruimte in kan.

lasdamp filter
onder-water-plasma-snijden

Aluminium snijden onder water

Let op! Onder water snijden van Aluminium wordt ten zeerste afgeraden omdat er een chemische reactie kan plaatsvinden zodat waterstof uit het water wordt onttrokken. Aangezien waterstof brandbaar is kan dit tijdens het snij proces leiden tot brand of explosie! Vaak is het niveau regelbaar bij deze tafels, zodat er toch aluminium gesneden kan worden op een watertafel maar dan boven water. Het nadeel is dan, dat er toch weer lasrook vrijkomt, die je dus zou moeten opvangen en afzuigen, dit kan bijvoorbeeld met een gemonteerde puntafzuiging of een tijdelijke mobiele afzuiger.

Zorg ten aller tijde voor voldoende (natuurlijke) ventilatie van schone lucht, ter vervanging v.d. afgezogen lucht.

Meer informatie nodig of interesse in een afzuigsysteem?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Plymovent afzuigging

Lasdamp afzuiging

Verschillende installaties
Bekijk in de webshop
verse lucht filter adflo

Verse lucht voor de lashelm

3M Adflo
Bekijk in de webshop
Verse lucht systeem ESAB

Verse lucht voor de lashelm

ESAB Sentinel Air filter unit
Bekijk in de webshop
Verse lucht filter

Verse lucht voor de lashelm

ESAB PAPR
Bekijk in de webshop