Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Plasma gutsen | De voordelen en beperkingen

Gutsen is een metaalbewerking waarbij het moedermateriaal vloeibaar wordt gemaakt en dan wordt weggeblazen. Gutsen kan op drie verschillende manieren worden gedaan; Met koolstaven en perslucht, autogeen en plasma. We gaan in deze blog dieper in op het Plasma gutsen.

Plasma Gutsen


Bij het gutsen wordt het moedermateriaal vloeibaar en vervolgens weggeblazen, middels deze techniek kunnen we lasfouten uit het materiaal halen of doorlassen schoonmaken.

Ook het gutsen met een plasma stroombron werkt op deze manier.Tussen de elektrode en het werkstuk wordt een boog getrokken en met speciale mondstukken kunnen we in plaats van doorsnijden van het materiaal het materiaal vloeibaar maken en weg blazen.

Het lijkt zeer eenvoudig maar toch vergt het enige behendigheid en inzicht van de gutser. Voor de gutser zitten er wel degelijk voordelen aan het gutsen met plasma ten opzichten van koolstofstaaf gutsen en autogeen gutsen.

  • Als eerste het geluid wat voor vele weerstand tegen dit proces geeft is bij plasmagutsen het geluidsniveau aanzienlijk lager.
  • En door de geconcentreerde boog is de warmte inbreng van plasma gutsen lager dan bij autogeen gutsen.

Dit zijn voordelen die de moeite waard zijn om het plasma gutsen nader onder de loep te nemen. Met de moderne plasmasnijders is het meestal ook mogelijk om mee te kunnen gutsen. Dit maakt het voor wat betreft de investering ook interessant. We hoeven immers geen zware stroombron te hebben voor het koolstaaf gutsen.

De gutssnede is veel smaller dan bij het conventionele gutsen waardoor bij demontage en sloopwerkzaamheden niet of nauwelijks nabewerking nodig is en bij eventuele tegen-lassen een smallere lasnaad wordt verkregen. Dat resulteert in een extra besparing op arbeid- en materiaalkosten en minder warmte-inbreng en dus ook minder krimpvorming.

Met de juiste materialen en opleiding is het eenvoudig om de kennis u toe te eigenen. Ons advies is probeer het eens en u zult versteld staan van wat er mogelijk is.