Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Plasma handsnijders | Waar moet je op letten?

Plasma snijden kan zowel machinaal als handmatig en wordt toegepast bij het snijden van staal, non-ferro materialen en roest vast staal. In dit artikel wil in verder ingaan op het handmatig plasmasnijden. Hiervoor hebben we een stroombron nodig met snijtoorts en droge perslucht, of met behulp van een compressor of door gebruik van een cilinder.

Er zijn tegenwoordig ook plasma snijders te krijgen met ingebouwde compressor, vooral te gebruiken bij dun materiaal en ideaal voor mee te nemen op montage. Voor het snijden van roest vast staal kunnen we ook gebruik maken van stikstof. Voordeel hiervan is dat er minder warmte wordt ingebracht in het materiaal wat hierdoor beter te lassen is.

Waar moet je op letten?

Het is zeer belangrijk dat de lucht die we gebruiken vetvrij en droog is, hiervoor kunnen we op de meeste machines een olie –en waterafscheider plaatsen en een filter. Verder dienen we er rekening mee te houden dat het luchtverbruik ongeveer 180 – 220 liter/min. bedraagt bij een druk van 4,5 – 6 bar. Bij het plasmasnijden bereiken we aanzienlijk hogere snelheden dan bij het autogeen snijden waardoor minder warmte ingebracht wordt, en we krijgen een behoorlijk mooie rechte snede. Bij het plasmasnijden vormt zich walshuid op de snijkant en als we op deze kant moeten gaan lassen dan dient deze walshuid verwijderd te worden om bindingsfouten te voorkomen.

Handmatige plasmasnijders

Er zijn tegenwoordig vele merken plasmasnijders verkrijgbaar voor handmatig snijden maar er zit nog behoorlijk wat kwaliteit verschil in al die merken. Dit zit vooral in de standtijd van de slijtonderdelen waar behoorlijke prijs –en kwaliteitsverschillen in zitten. Bijvoorbeeld de elektrode die is voorzien van een hafnium puntje en die zorgt voor het starten / ontsteken van de plasmaboog. Het aantal starts wat met de elektrode gemaakt kan worden zegt iets over de kwaliteit.

Voor het handmatig snijden zijn machines leverbaar tussen de 30 en 120 Ampère maar de snijdikte en snijkwaliteit worden bepaald door de kwaliteit van de slijtonderdelen.
Er zijn bij de meeste machine ook diverse opties leverbaar, zoals:

  • Snijgeleiderset om eenvoudig lange rechte snedes te maken;
  • Cirkelgeleiderset, om eenvoudig cirkels te kunnen snijden;
  • Speciale onderdelen om te gutsen
  • Per merk zijn er ook nog wel andere opties leverbaar.

Tot slot nog kort even wat meer informatie over het gutsen met een plasmasnijder. Dit heeft als voordeel dat:

  • Het sneller gaat dan met snijbrander of koolstofelektrode;
  • Het veel minder lawaai maakt dan gutsen met koolstofelektrode;
  • Veel minder rookvorming.

Nadeel is dat het wat minder goed inzetbaar is bij dikkere materialen, uiteraard ook weer afhankelijk de uitgangsstroom van de machine.

Meer weten over plasma handsnijders?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over plasma handsnijders? Stel deze vraag dan gerust.