Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Plasma laskantbewerking middels mechanisatie

In het verleden waren we al heel erg blij met het feit dat we konden snijden door middel van de Plasma techniek. We hadden toen nog niet kunnen bedenken dat deze techniek zo zou gaan uitbreiden en dat er nog veel meer mogelijk zou zijn. Zo kun je tegenwoordig zelfs doen aan laskantbewerking met het plasma snijden. Daar willen we in deze blog meer over vertellen met behulp van de Koike mechanisatie.


Door gewoon recht te snijden, kun je met de gemechaniseerde snij techniek hele mooie plasma snede maken. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om de snijstraal te positioneren waardoor je materiaal al heel mooi kunt bewerken alvorens het lassen. (laskantbewerking)

Waarom een laskant?

Wanneer er een laskant wordt aangebracht is er een groter oppervlak om te kunnen lassen, dit bevordert de kwaliteit van de las en maakt een lasconstructie steviger.

Laskanten snijden voordelen ten opzichte van slijpen of frezen

Laskanten kunnen ook worden gefreesd of geslepen. Het slijpen van laskanten kost veel tijd, daarnaast is de kwaliteit van geslepen laskanten over het algemeen niet best. Bij het frezen van laskanten heb je mooie kwaliteit laskanten. Je moet echter wel eerst twee handelingen doen: Snijden en vervolgens frezen. Wanneer je gebruik maakt van het plasma snijden voor het voorbewerken van laskanten, kun je dit in één handeling doen. Je kunt de snijstraal zo positioneren dat je direct een mooie laskant hebt.

laskant bewerking

Verschillende laskanten snijden

Er zijn verschillende manieren van laskanten snijden:

  • X – Waarbij je een laskant hebt aan de boven en onderzijden van het plaatmateriaal.
  • V – Hierbij heb je een extra groot oppervlak waar de lastoevoegmateriaal aan kan hechten.
  • Y – Laskant aan één kant
  • K – Wanneer je twee platen haaks op elkaar gaat lassen.

Laskant bewerking met mechanisatie

Koike heeft niet alleen mooie apparatuur voor laskantbewerking, maar heeft eveneens mooie hulpstukken voor de verschillende laskanten.

Zo bestaan er 3D plasma snijders die maar liefst 2 keer zo snel is in de hoekinstelling en positionering. Daarnaast kan dit apparaat zeer complexe  binnen en buitencontouren van laskanten te voorzien. Kortere positioneersnelheden en –wegen reduceert het snijgebied en daardoor het rendement per plaat. Door de hoge hoeksnelheid is nabewerking van de laskant ook niet noodzakelijk.

Ook kun je speciale X-laskant hulpstukken vinden. Een hulpstuk met maar liefst 3 machinetoortsen en snijmondstukken. Met het mondstuk kan er effectief en economisch een X-laskant worden gesneden.

Meer mogelijk in de laskantbewerking

Doordat je met de plasma techniek zo veel kunt, is het een goed te verantwoorde investering. Er is nog veel meer mogelijk in de laskantbewerking met de plasma techniek, mocht u hierover nog vragen hebben of meer informatie willen? Laat dan gerust uw vragen bij ons achter.