Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Plasma lassen verschillen en overeenkomsten met TIG lassen

Zoals ik in mijn vorig artikel heb aangegeven, zou ik terugkomen op het plasma lassen. Het plasma lassen heeft iets weg van het TIG lassen. Plasma is thermisch geïoniseerd gas wat ontstaat bij alle gasbooglasprocessen en dient om de boog te ontsteken en in stand te houden.

Plasma lassen en TIG lassen de verschillen en de gelijkenissen.

Bij het plasma lassen wordt de zuil van een TIG boog samengeknepen door middel van een watergekoeld koperen mondstuk. Hierdoor wordt de energiedichtheid van de boog sterk vergroot ten opzichte van de oorspronkelijke TIG boog. Ook bij het plasma lassen maken we gebruik van een wolfram elektrode en wordt de boog ontstoken met behulp van hoogfrequent. Dit is weliswaar een hulpboog met een betrekkelijke lage stroomsterkte (1 tot 8 Ampère) die een geleidend pad vormt tussen de wolframelektrode en het werkstuk wanneer de toorts de te lassen naad tot op enkele millimeters nadert. De kern van de plasmaboog die het werkstuk raakt is ongeveer 4000° C hoger in temperatuur dan de TIG boog.

3 Hoofdvormen van het Plasma Lassen

Bij het plasma lassen onderscheidden we drie hoofdvormen ten aanzien van het stroomsterktegebied:

 1. Het micro-plasma lassen, waarbij het stroomsterkte gebied ligt tussen 0,02 en 15 Ampère;
 2. Het plasma lassen met de “melt-in techniek”; hierbij wordt gelast als bij het TIG-proces, het stroomsterktegebied ligt tussen de 15 en 100 Ampère;
 3. Het plasma lassen volgens de “keyhole” techniek; hierbij blaast de plasmaboog een min of meer rond gaatje door de vooropening, dat zich achter de boog door het smeltbad sluit. Het stroomsterktegebied loop tot ca. 350 Ampère.

Voordelen van het Plasma Lassen ten aanzien van TIG Lassen.

Enkele punten die in het voordeel zijn van het plasma lassen:

 • Dunne materialen laten zich beter lassen, de TIG-boog is in een laag stroomsterktegebied minder stabiel en de warmte inbreng is groter;
 • De inbranding is groter, hierdoor kunnen gesloten T-naden tot ongeveer 9mm dikte worden gelast; bij TIG is dat maximaal 3mm;
 • De boog is veel minder gevoelig voor lengtevariaties doordat de omvang van de plasmakolom nauwelijks verandert.
 • Doordat de wolframelektrode geheel in de toorts is ingebouwd, is de kans op wolframinsluitingen in het smeltbad vrijwel uitgesloten. Bovendien is de standtijd van de elektrode langer.
 • Doordat de stroomsterkte bij het plasma lassen voor eenzelfde materiaaldikte veel lager is, is de warmte beïnvloedde zone ook smaller en de vervorming kleiner.

Enkele nadelen van het Plasma Lassen

Tot slot zijn er ook nog een paar nadelen te benoemen:

 • De gecompliceerdheid van de apparatuur;
 • De nauwkeurigheid van voorbewerken, vooral bij het “keyhole lassen”, moet zeer groot zijn;
 • Door de grote toorts is de toegankelijkheid soms minder goed.

Roept dit onderwerp nog vragen op?

Stel gerust uw vragen en wij beantwoorden ze zo snel mogelijk en helpen u eventueel ook op weg.