Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Ponsen en de plasma techniek

Bij het ponsen worden er machinaal gaten gemaakt in plaatmateriaal. Er zitten echter een aantal belangrijke voorwaarden aan het ponsen om de kwaliteit te kunnen blijven bewaken. Daarom nemen we in deze blog de mogelijkheden door die voldoen aan de Europese normen.

Vandaag gaan we het namelijk hebben over het gebruik van plasma snijden bij het maken van gaten (ponsen). Ponsen leek voor veel toepassingen de oplossing te zijn, maar de Europese normen geven hier toch een aantal beperkingen in. Waar techniek steeds verder gaat is het altijd het eind resultaat wat bepalend is. Hierdoor zien we steeds meer een verschuiving van het plasma snijden binnen constructiebedrijven.

De tekening geeft duidelijkheid over het waarom. Door de vervorming van het materiaal tijdens het ponsen ontstaan scheurtjes in de randen en dit is ontoelaatbaar vandaar dat hier Europese normen voor zijn opgesteld.

Staal mag gebogen, geperst of gesmeed worden tot de vereiste vorm, door middel van warm- of koud vervormen,  mits de eigenschappen niet worden gereduceerd tot onder dat wat is gespecificeerd voor het bewerkte materiaal. Denk hierbij aan het gevaar van hardheden die niet meer voldoen.

Vervormde onderdelen die scheuren, lamellaire scheuren of beschadigingen aan de oppervlaktedeklagen vertonen, moeten als non-conforme producten worden behandeld.

Afhankelijk van de executie klassen liggen de eisen anders. Voor staalsoorten tot en met S355 moet het proces van warm vervormen worden uitgevoerd in de roodgloeiende ( 600 C tot 650 C) toestand en temperatuur, tijdstip en afkoelsnelheid moeten geschikt zijn voor het specifieke soort staal. Buigen en vervormen in de blauwe aanloopkleur (250 C tot 380 C) is niet toegelaten.

Machinaal plasmasnijden is dan ook een goede oplossing en binnen handbereik van veel bedrijven. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden maar met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuze.

  • Naast de keuze van de machine is het belangrijk dat uw medewerkers hiervoor de juiste instructie krijgen.
  • Ook in de certificering is het belangrijk om hiervoor aangepaste scholing en opleiding te volgen.

Zo ziet u dat door aanpassingen soms een andere richting gekozen moet worden. Door je productieproces kritisch te bekijken blijf je leren en komen we samen op een hoger kwaliteit niveau.