Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Verschil tussen de merken plasma machines

Plasma snijders zijn er in verschillende merken op de markt. Alle merken hebben hun eigenschappen, dat betekent dus verschillen per machines waar je op moet letten. We gaan deze verschillen eens bekijken en onder de loep nemen.

Een plasma snijmachine bestaat uit een stroombron, een snijtoorts en een aardkabel. Daarnaast is de hoeveel en kwaliteit van de perslucht of plasmagas belangrijk.

De stroombron van een Plasma machine

Stroombronnen voor het plasmasnijden zijn stroombronnen met een hoge open spanning. Tevens moeten deze stroombronnen goed korstsluit vast zijn. Door deze eigenschappen is de uitgaande stroom en spanning een gevaar voor onze gezondheid en is oplettendheid en het opvolgen van de voorschriften noodzakelijk. Als we werken aan een plasmasnij installatie dan moet de primaire spanning altijd worden afgesloten.

Slijtonderdelen

Zeker bij  het verwisselen van de slijtonderdelen is het afsluiten de primaire spanning iets wat nog wel eens wordt vergeten. Slijtonderdelen hebben overigen ook een belangrijk puntje van aandacht. Waarom verbruikt de ene plasma snijmachine 6x zo veel slijtonderdelen als de andere?

Dit heeft te maken met de constructie van de slijt onderdelen en de kwaliteit van de stroombron. Hier zit namelijk veel verschil in. Daar kunnen we een mooi voorbeeld van geven:

Sommige stroombronnen leveren direct het volledige vermogen waardoor de dynamische belasting op de slijtonderdelen maximaal is. Anderen werken met een stappen belasting pilot boog stroom, opstart stroom en dan maximale stroom. Hierdoor is de dynamische belasting op de slijtonderdelen veel minder en gaan dus langer mee. Uit proeven kan blijkt dat dit wel kan oplopen tot 6 keer langer.

De luchtkwaliteit heeft ook een belangrijke invloed. Zo geeft schone droge lucht minder kans op storingen dan lucht met olieverneveling of condens. Beiden omgevingsfactoren komen regelmatig voor.

Stroombron en plasma toorts afstemmen

Wanneer we stroombronnen hebben van goede kwaliteit met een plasma toorts die afgestemd is op het vermogen van deze stroombron dan kan plasmasnijden een fijn proces zijn om mee te werken. Vaak zien we een plasma toorts die op allerhand merken machines terug komt. Op zich niets mis mee. Twee aandachtspunten hierbij zijn:

  • Is de machine geschikt voor deze snijtoorts
  • Is deze snijtoorts geschikt voor deze machine.

Het maakt niet uit hoe je de vraag stelt. Het gaat er om dat je de beste combinatie hebt of nodig hebt. In een volgend artikel gaan we twee specifieke merken bespreken en de bijbehorende kwaliteit.