Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Aardkabels vastzetten

In dit artikel gaan we het hebben over het belang van de aardkabels en zijn aansluitingen.  Aardkabels zoals bovenstaande foto komen we vaak tegen en hier zien we ook een belangrijk probleem. We bekijken het probleem en gaan bekijken hoe je dit kunt voorkomen.

Slechte aarding

Een slechte aarding verstoord de kringloop van stroom en geeft overgangsweerstand. Hierdoor ontstaat warmte en extra slijtage van de aardkabel en aardklem. Ook zullen de ingestelde waardes afwijken waardoor het lasbeeld verandert. Wie kent het niet lasspatten en slechte lassen als gevolg van een slechte aarding. We schreven eerder al een artikel over een goed functionerende aardklem voor een goede aarding.

Overgangsweerstand

Overgangsweerstand ontstaat wanneer we de aardklem vastzetten op materiaal dat niet is gereinigd. Zo kun je denken aan verf, roest, walshuid en andere verontreinigingen. Deze zorgen er voor dat er weerstand ontstaat in de stroomoverdracht. Een weerstand zien we liever bij de warmte ontwikkeling van de lasdraad van uit het contacttipje willen hebben.

Aansluiting laskabel

Tweede aandachtspunt van de aardklem is de aansluiting van de laskabel. Hebben we een aardkabel met een 70 mm laskabel dan moet dit ook op elkaar afgestemd zijn. Als kabels aangesloten worden en niet alle aders zitten goed in de klem vast dan zullen deze aders warm worden, doordat er spanning op staat en de stroom niet weg kan, gaan deze aders staan gloeien. Door het warm worden verwarmen ze ook de andere aders welke op hun beurt, doordat ze zwakker worden ook zullen breken. Deze ketting reactie zorgt voor versnelde slijtage van de laskabels aansluitingen. Het is dus zaak deze aansluitingen op tijd te controleren en te corrigeren.

Vragen of problemen met de aarding?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Aarkabelset

Aardkabelset

Verschillende varianten
Bekijk in de webshop
aardklem met schroef

Aardklem - 600 amp

Schroefmodel
Bekijk in de webshop
aardklem veermodel

Aardklem

Veermodel
Bekijk in de webshop
Aardklem magnetisch

Aardklem

Magnetisch
Bekijk in de webshop