Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Gascups – De zin en de onzin van Cupmaten

Er is veel te vertellen over de juiste cupmaten, liever een grote cup of een maatje kleiner toch fijner? We hebben het niet over lingerie, maar over gascups voor bij het TIG lassen.

Wat moet je weten over gascups?

Cups, keramische gasmondstukken zoals deze officieel heten zijn er in verschillende maten en uitvoeringen.

Wat is de functie van een gascup bij TIG lassen?

De gascups hebben een isolerende functie. Doordat keramiek een slechte stroomgeleider is kan je met gemak met de cup het werkstuk aanraken zonder dat er een stoomoverdracht plaats vind. Hierdoor kunnen we de cup gebruiken als steun bij het lassen.

Als tweede functie zorgt de cup voor een goede gasbescherming en sturing van het beschermgas. Voor het gebruik van verschillende toorts types hebben we ook verschillende cups. Cups voor kleine TIG toorts onderdelen en cups voor gaslenzen.

Diameter van de gascups

In de praktijk blijkt dat men niet precies weet welke diameter je wanneer kiest. De diameter is afhankelijk van de stroomsterkte waarmee gelast wordt en diameter van de wolfram elektrode. 


Bij bijvoorbeeld de grote 6 is de 9,5 mm niet duidelijk. Om dit goed te kunnen uitleggen, gaan we even terug in de tijd.  TIG lassen is geboren in Amerika en hier werken ze niet met metrische maten. De herkomst blijft ons achtervolgen in de aanduiding op de gascups. Het zou een leuke quizvraag kunnen zijn: Met hoeveel inch wordt er gerekend? Het juiste antwoord is 1/16 inch. De maatvoering welke op de cup staat heeft niets te maken met de hoeveelheid gas. Het is juist weer afhankelijk van de stroomsterkte en of je een gaslens gebruikt of niet.

Welke cupmaat je nu precies moet hebben, is een kwestie van testen. In cursus boeken staan allemaal richtlijnen, maar de lasser dient zelf te bepalen hoeveel gas, welke cup, welke wolfram elektrode hij zal gaan gebruiken. Zoals we eerder al aangaven, heeft de cupmaat niets te maken met de liters gas. Vakmanschap komt niet van tabelletjes en richtlijnen zijn geen wet. De ervaring leert dat wat bij de een met cupmaat 5 perfect werkt, voor een ander beter zal gaan met een grote 7.

Weet u welke gascup u dient te gebruiken?

Het moraal van dit verhaal is dat je moet gaan testen, welke gascup past het beste bij je? Probeer eens wat anders en weet dat de maat gascup dus niets te maken heeft met de hoeveelheid gas.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Laat dan uw vraag hieronder achter we zullen dan spoedig reageren.