Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Goed functionerende aardklem

Bij onze technische dienst krijgen we regelmatig de klacht: ”de lasmachine last niet lekker “. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar heel vaak wordt dit veroorzaakt door een slecht functionerende werkstukklem (ook wel aardklem genoemd). Dit is niet gek, want de noodzaak van een goed functionerende aardklem wordt nog al onderschat bij het lassen. We gaan er eens dieper op in.

Wat gebeurt er als de aardkabel versleten is?

Een belangrijke oorzaak dat het lasapparaat niet lekker last is onder andere een slechte of beschadigde kabel en versleten aardklemmen en dus een slechte aarding. Of nog erger, dat de lasser klaagt dat hij soms stroom schokjes voelt tijdens het lassen! Simpelweg veroorzaakt doordat de lasstroom in de lasketen de weg volgt met de minste weerstand, dus niet zoals het hoort retour via de werkstukkabel naar de stroombron  lasmachine), maar via de lasser naar aarde als deze tegen de lastafel leunt of het werkstuk vasthoud. Met alle gevaren en gevolgen van dien!

Losse/slechte verbindingen leiden vaak tot oververhittingsproblemen, maar veel belangrijker, de elektrische weerstand zal direct leiden tot een sterk fluctuerende boogspanning wat weer een directe, negatieve invloed op de laskwaliteit zal hebben.

Veiligheid en aardklemmen

M.b.t. tot het onderwerp veiligheid geven we u hierbij de volgende richtlijnen voor het aansluiten van las-en werkstukkabels, zoals  aangeven door het NIL in hun uitgave 11 van laskennis opgefrist :

  • Houd de elektrische verbinding tussen de stroombron en het werkstuk zo kort als praktisch mogelijk is.
  • Gebruik deugdelijk geïsoleerde kabels en koppelingen die voldoende capaciteit hebben voor het doorlaten van de stroom.
  • Laat behalve het werkstuk zelf geen losse geleidende delen deel uitmaken van het elektrisch lascircuit.
  • Bevestig de werkstukklem zo dicht mogelijk bij de te trekken lasboog.

Bevestigen aardklem

Bij het bevestigen van de las- en werkstukkabels is het van belang dat er een goed stroomgeleidend contact wordt gemaakt tussen het verbindingsstuk en het werkstuk ter vermijding van oververhitting en het ontstaan van een onbedoelde boog. De werkstukkabel moet daarom stevig worden vastgezet op schone metaaldelen, waarvan plaatselijk alle roest, walshuid of deklaag is verwijderd.

Controleer het lasapparaat 

Het is dan ook de verantwoording van de lasser om dagelijks de diverse verbindingen (kabels, koppelingen, electrode tang, werkstukklem enz) te controleren, en bij eventuele defecten/beschadigingen dit direct meldt , zodat dit verholpen kan worden.

Onderhoud het lasapparaat

Een onderhoudscontract voor uw lasmachines e.e.a. in combinatie met NEN 3140/EN60974-4 veiligheidskeuring  kan bijdragen tot een beter functioneren en veiliger werking van uw lasapparatuur

Wanneer u meer hierover wilt weten, kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons hierover opnemen.

Ons assortiment aardklemmen

Aadklem met veer
Aardklem met magneet
Aardklem met schroef
Roterende aardklem
Roterende stroomoverdrager