Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Het schuren en slijpen van aluminium

Aluminium is een materiaal dat specialistisch werk met zich meebrengt om te bewerken. Wanneer we aluminum gaan slijpen en schuren zijn er dus ook een aantal aandachtspunten. We moeten oppassen dat het materiaal niet te warm wordt. Daarom zijn er speciale schuur en slijpproducten op de markt gebracht die speciaal ontwikkeld zijn voor het bewerken van aluminium. De vraag is alleen worden deze producten wel op de juiste manier toegepast? Want in de praktijk zien zijn wij regelmatig dat dit niet het geval is. We gaan het in dit artikel uitgebreid bekijken.

slijpen en schuren aluminium

Warmteontwikkeling bij aluminium slijpen of schuren

Een belangrijk aandachtspunt bij het slijpen en schuren van aluminium, is dat warmteontwikkeling zoveel mogelijk dient te worden uitgesloten. Het toerentallen van een machine speelt hierin een grote rol. Om die reden adviseren wij om bij lamellenschijven en fiberschijven een toerentalgeregelde haakse slijper te gebruiken. Het toerental kunnen we dan reduceren naar ca. 5000- 6000 omw./min. Daarnaast kunnen we het beste producten gebruiken die voorzien zijn van een extra coating. Een extra coating zorgt voor koeler slijpen of schuren en zullen ervoor zorgen dat tijdens de machinale bewerking het smeltpunt niet bereikt zal worden. Zo kunnen we het vollopen van het product voorkomen.

Hoe voorkom je het vollopen van het snijvlak bij aluminium?

Bij doorslijp en afbraamschijven is dit een ander verhaal en dient voor een zachte binding van de schijf geopteerd te worden. Slijpkorrels kunnen door de zachte binding tijdig uitbreken en plaats maken voor nieuwe korrels.  Hierdoor zal het vollopen van het snijvlak worden voorkomen. Het vollopen van het snijvlak is een veel voorkomend probleem. Dit komt veelal doordat er een “normale” doorslijpschijf of afbraamschijven gebruikt wordt, gewoonweg vanwege de onwetendheid over deze speciale producten. En als het gaat om schuren zijn schuurbanden met siliciumcarbide korreltype uitstekend geschikt voor aluminium. Hierin zijn een tal van mogelijkheden, afhankelijk van de toepassing.

Lasnaad bewerking

Bij de voorbewerking van lasnaden adviseren wij om hardmetalen stiftfrezen te gebruiken. Het te lassen aluminium deel blijft zo mooi schoon. Bij het slijpen met schijven zullen er altijd resten (korrels en bind materiaal) achter blijven in het aluminium, dat willen we juist niet!

vervorming dunne plaat aluminium lassen

Zijn er nog vragen over het schuren en slijpen van aluminium?

Neem dan gerust contact met ons op!

Relevante producten

stiftfrezen voor aluminium bewerkingen

Stiftfrezen voor aluminium

Klingspor
Bekijk in de webshop
doorslijpschijf-aluminium

Doorslijpschijven - Aluminium

Klingspor
Bekijk in de webshop
fiberschijf aluminium

Fiberschijven - Aluminium

Klingspor
Bekijk in de webshop
lamelleschijf-aluminium

Lamelleschijf - Aluminium & RVS

Klingspor
Bekijk in de webshop