Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Welke wolfram elektrode gebruiken we bij aluminium lassen?

In het verleden gebruikte we zuivere wolfram elektrode bij het aluminium lassen. En voor de overige materialen gelegeerde elektroden. Tegenwoordig kijken we daar anders naar. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden van wolfram elektroden bij het lassen van aluminium.

wolfram elektrode bij het aluminium lassen

Invloed van wisselstroom op wolfram elektrode

Bij het aluminium TIG lassen gebruik je wisselstroom, dit zorgt er voor dat een wolfram elektrode extra wordt belast. Tijdens het lassen smelt de elektrode, dat weten we en dat accepteren we. Met de moderne technieken en de kennis van vandaag de dag, hebben we de mogelijkheid het aluminium lasproces beter te beheersen.

Het effect van het slijpen van een wolfram elektrode

Een belangrijk aandachtspunt bij het aluminium lassen, is het slijpen van de punt aan de wolfram elektrode. Hiermee krijgen we een geconcentreerde boog waarbij de warmte op de plek komt waar hij nodig is. Wanneer het bolletje onder aan de elektrode te groot wordt zal het smeltbad te breed worden en dat willen we niet. Gebeurt dit, dan is het verstandiger te stoppen en de punt te slijpen. Ga je door met lassen, dan zal de druppel wolfram van de elektrode vallen en in het smeltbad terecht komen.  Dit geeft een kleine explosie en als dat gebeurt is de las verontreinigd.

Manier van slijpen van wolfram elektroden

Bij het slijpen van wolfram elektroden is het verstandig in de lengte richting van de elektrode te slijpen. Dit noemen we axiaal slijpen wat een stabiele boog geeft en een gunstige elektrodenstroom. Wanneer je radiaal slijpt (dwars slijpen), krijg je een onstabiele boog wat ongunstig is voor de elektrodenstroom. We hebben in een vlog al eens uitgebreid aandacht besteed aan het slijpen van wolfram elektroden.

De juiste dikte wolfram elektroden

Om de wolfram elektrode niet te zwaar te belasten is het verstandig de juiste dikte elektrode te kiezen met de juist geslepen tophoek. Zie het tabel met de geadviseerde diktes, tophoek en stroomsterke.

de juiste sikte wolfram elektrode
Lincoln aspect 300

De balansregeling bij het aluminium lassen

Als laatste aandachtspunt behandelen we in dit artikel de balansregeling. Normaal heb je bij wisselstroom 50% plus en 50% min. Met de balansregeling op de machine kunnen we deze verschuiven naar meer min, of meer plus. Wanneer we meer min geven dan plus, dan belasten we wolfram elektroden minder en zal de stand tijd langer worden. Het advies is om de verhouding 25% plus en 75% min aan te houden voor de beste werking.

De frequentieregeling bij het aluminium lassen

De frequentieregeling kunnen we ook beter niet boven de 75 Hz opvoeren. Bij een hoge frequentie is niet alleen het geluid vervelend, maar je belast ook de wolfram elektrode onnodig veel. En dat heeft voor het lassen van aluminium geen toegevoegde waarde.

Meer weten over het TIG lassen van aluminium?

Neem dan gerust eens contact met ons op!

Relevante producten

Wolfram elektroden

Wolfram elektroden

Verschillende varianten
Bekijk in de webshop
Lincoln aspect 300

Lincoln Aspect 300

TIG lasapparaat
Bekijk in de webshop
TIG pen lasdraad doorvoeren

TIG pen

Draaddoorvoer bij TIG lassen
Bekijk in de webshop
tig lasdraad superglaze

Lincoln SuperGlaze

TIG lasdraad voor aluminium
Bekijk in de webshop