Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Wolframelektrode voor het Tig lassen | Vroeger en nu

De lastechniek staat niet stil, door middel van proeven en tests ontwikkelen we ons en zijn we op zoek naar innovatie in de lastechniek. Zo hebben de wolfram elektrode ook al aardig wat ontwikkelingen door gemaakt. We gaan deze eens tegen het licht houden.

Wolfram elektroden

Voormalige kleurcodes

Vroeger (ja we lopen al een aantal jaren mee in de lastechniek dus hebben we ook de kennis van vroeger) gebruikte we hoofdzakelijk 2 soorten wolfram elektrode.

 • Kleurcode groen, zuivere wolfram geen toevoegingen uitermate geschikt voor het lassen van aluminium en een goede stand tijd bij wisselstroom met een stabiele boog.
 • En kleurcode rood, wolfram met 2% thorium oxide toevoeging zeer geschikt voor de overige materialen voor het lassen met gelijkstroom. De thorium zorgde voor uitstekende start en las eigenschappen. Echter thorium oxide is een radioactieve straler dus gevaarlijk voor de volksgezondheid en daarom inmiddels in verschillende landen verboden. Ook het produceren van het radioactive Thorium oxide 232 is verboden.

Verbod op rode wolfram elektroden

Na het verbod en de aanpassingen van de machine richtlijnen waarbij de hoogfrequent van de TIG machines minder sterk mocht zijn, kwamen er voor het TIG lassen wel enkele problemen. De hoogfrequent werd vervangen door een impuls generator, de functie van de wolfram elektrode werd belangrijker en er is veel onderzoek gedaan naar de laseigenschappen van de verschillende toevoegingen (Dopes).

Enkele legeringselementen als vervangers voor thorium zijn:

 • lanthaanoxide
 • zirkonium
 • ceriumoxide
 • en yttriumoxide

Nieuwe kleurcodes

We noemen enkele AWS kleuren

 • Goud 1,5% Lanthaan
 • Zwart 1,0% Lanthaan
 • Paars 1,55% Lanthaan 0,08 Zirkonium, 0,08 Yttrium
 • Grijs 2% Cerium
 • Blauw 2% Lanthaan
 • Turquoise, en van deze elektrode wordt de samenstelling niet bekend gemaakt.

Dit zijn wel de meest gebruikte soorten.

rode verboden wolframelektroden
TIG lassen

Wat is de functie van de wolframelektrode?

Tijdens het TIG lassen mag de elektrode niet afsmelten, hij moet zorgen voor een goede stroomoverdracht en een stabiele boog.Tijdens het starten willen we geen contact maken met het materiaal en met een klein hoogfrequent stroompje het proces opstarten. De wolframelektrode moet bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen. De smelttemperatuur voor een Wolfraam ligt op de ± 3410°C, de temperatuur van het Wolframelektrodepunt tijdens het lassen ligt rond ± 3000°C. Vandaar dat de legeringselementen die zijn toegevoegd bestaan uit oxides. Deze hebben namelijk een hogere smelttemperatuur dan het basis materiaal (± 2650°C).

Met de verandering van de machines en het toepassen van de juiste wolframelektrode is het nu mogelijk een perfecte las te maken.

 • Het is mogelijk met 1 soort wolframelektrode alle materialen te lassen.
 • Het is mogelijk om de wolframelektrode bij het aluminium lassen aan te schuinen zodat de boog smaller word.

Door te spelen met de balansregeling halen we langere standtijden dan bij het lassen met een zuivere wolframelektrode. En vaak ook hogere lassnelheden.

Innovatie in de lastechniek

Je ziet dat de techniek niet heeft stil gestaan en dat voor ieder probleem weer een oplossing gezocht wordt. Ervaar je problemen met het TIG lassen dan is het kijken naar de wolframelektrode zeker een aanbeveling. Regelmatig komen wij situaties tegen waarbij met de verkeerde wolframelektrode wordt gebruikt bij het TIG lassen. Dit kan zeer negatieve gevolgen hebben voor het TIG proces zowel economisch als voor de stroombron. Dit is ook begrijpelijk er zijn immers zoveel soorten op de markt en elk soort heeft zijn eigen specialiteiten. Door de juiste keuze te maken, is het TIG lasproces op meerdere plekken in te zetten en kunnen we nu meer uit het proces halen dan vroeger.

Meer weten of vragen over wolfram elektroden? Neem gerust contact met ons op!

Wolfram elektroden

Meer weten of vragen over wolfram elektroden?

Neem gerust contact met ons op!