Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

De revolutie van TIG lasapparatuur

De techniek staat niet stil en dat zien we ook bij de lasmachines voor het TIG lassen. De afgelopen jaren is daar een ware revolutie geweest. We gaan deze revolutie eens onder de loep nemen.

Verbeterde laseigenschappen

Met het verlagen van de Hoog Frequentie en de digitale machines zijn de las eigenschappen van de TIG lasmachines al sterk verbeterd. Vorig jaar hebben we nog een artikel gewijd aan de kwaliteit van moderne TIG stroombronnen. Hebben we een goede machine met de juiste wolfram elektrode en het juiste gas dan is het TIG lassen een zalig proces om uit te voeren. Ook hier geldt dat een geoefende lasser het maximale rendement behaalt bij de juiste instellingen.

Beheersbaar smeltbad

TIG lassen is een smeltlasproces waarbij het smeltbad goed beheersbaar is doormiddel van de geavanceerde instelmogelijkheden. Door gebruik te maken van stroomregeling op de lastoorts of via een voetpedaal kunnen we nog meer met de stroom spelen en het smeltbad beheersbaar houden. Zo is het mogelijk in iedere positie kwaliteitslassen te leggen.

TIG lassers en keurwerk

Je ziet ook dat veel keurwerk verricht wordt door middel van TIG laswerkzaamheden. Zoals we vorige maand spraken over keuren en kalibreren van een lasmachines, geldt dit voor een TIG machine natuurlijk ook. Zeker omdat we zien dat keurwerk vaak door TIG lassers wordt uitgevoerd.

Juiste instellingen lasapparaat

Voor het lassen van aluminium hebben de moderne machines verschillende instelmogelijkheden om dit proces goed beheersbaar te houden. Voor de reinigende werking kunnen we de balans plus – min vrij bewerken. De frequentie kunnen we opvoeren zodat we de boog kunnen knijpen. Waren we voorheen beperkt tot 50 of 100 hertz nu is het veelvoudige hiervan haalbaar.

Hoge frequenties is het echt nodig?

Er zijn lasmachines op de markt waarbij de frequentie zo hoog gezet kan worden dat dit directe gehoorbeschadiging oplevert. De vraag is: Hebben we dit nodig? Technisch gezien lijken er geen beperkingen meer te zijn. De vraag blijft wat hebben we nu echt nodig? Laat u altijd goed adviseren en maak eens een proeflas om de beste informatie boven water te krijgen.