Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Het TIG-lassen van Aluminium

Het TIG, Tungsten Inert Gas, lassen is een proces wat zich enorm ontwikkeld heeft de afgelopen jaren. En de ontwikkeling ging alleen maar sneller met de komst van de inverter techniek. Vroeger hadden we enorme machines met in verhouding weinig vermogen en een hoog stroomverbruik. Tegenwoordig zien we kleine compacte machines waarbij we al 200 Ampère wisselstroom uit het lichtnet halen. Steeds meer materialen kunnen met het TIG proces gelast worden, maar in dit artikel beperken we ons tot het TIG-lassen van Aluminium.

aluminium tig lassen

Verschillende soorten aluminium

Er zijn vele soorten Aluminium en elk heeft zijn eigen inzet en toepassingsgebied. Daarnaast heeft elke legeringen zijn specifieke eigenschappen. Aluminium valt in de groep non-ferro metalen. Vandaar dat we ons er altijd eerst van overtuigen met welke legering we te maken hebben en waar het eindproduct ingezet gaat worden. Op basis van deze informatie maken we de keuze voor het lasproces en het toevoegmateriaal.

Voorbereiding TIG-lassen van Aluminium

Voor alle soorten laswerk geld hetzelfde, dus ook hier weer eerst de voorbereiding:

Aandachtspunten bij TIG-lassen van aluminium

Alvorens elke genoemde stap nader te belichten toch weer eerst even wat aandachtspunten:

 • Typische eigenschappen van aluminium is de altijd aanwezige oxidehuid die zich snel en spontaan vormt. En dat oxide een veel hoger smeltpunt heeft dan het er onderliggende materiaal (ca. 2050°C ten opzichte van ca. 660°C)
 • De drang tot het vormen van een oxide is zelfs zo groot dat bij de smelttemperatuur aluminium met water kan reageren, waarbij naast aluminiumoxide ook waterstof wordt gevormd. Dit lost gemakkelijk op in het materiaal.
 • Teneinde poreusheid te voorkomen is het raadzaam voorafgaand aan het lassen te ontvetten. De laskanten moeten goed schoon zijn en verwijder een eventuele dikke oxidelaag door te slijpen, borstelen of schuren.
 • Aluminium verliest tijdens het lassen een deel van zijn mechanische eigenschappen.
tig lassen
aluminium legeringen

1. Welk materiaal aluminium?

Welk materiaal: aluminium is op basis van eigenschappen welke zijn verkregen door legeringselementen in groepen ingedeeld ( zie ISO 15608-4). Vanuit deze tabel gaan we bekijken welke toevoegmaterialen het beste passen bij ons product. Daarnaast is het vooral bij aluminium van belang om te weten waar ons eindproduct ingezet gaat worden:

 • Offshore, zeewaardig;
 • Hoge temperatuur of grote temperatuurwisselingen;
 • Interieur of decoratie;
 • Automobielindustrie, bijv. trailerbouw en motoronderdelen;
 • Vliegtuigindustrie;
 • wel of geen nabehandeling.

Dit zijn allen factoren die een belangrijke rol spelen in de keuze voor het las toevoegmateriaal.

2. Kies het juiste TIG lasdraad

We hebben alle bovengenoemde punten afgevinkt en op basis van eigenschappen en corrosiebestendigheid is uiteindelijk onze keuze voor een toevoegmateriaal bepaald. We hebben nu dus ontdekt dat die keuze een groot probleem kan opleveren. Bij gietproducten is de keuze heel eenvoudig: AlSi 12 want in gietlegeringen zit altijd ten minste 7% Silicium en dan werkt de AlSi 12 het beste. Maar het belangrijkste aspect bij het lassen van aluminium is en blijft: goed het werkstuk schoonmaken alvorens te gaan lassen! Als we werken met magnesium (Mg) legeringen moeten we er rekening mee houden dat het element Mg snel verdampt in de argonboog. Om nu een bepaald Mg-gehalte in de las te garanderen moet het toevoegmateriaal een extra hoeveelheid van dit element bevatten.

3. Een goede geleidbaarheid bij het TIG-lassen van aluminium

We willen ons product graag goed afleveren en de keuze voor Aluminium is onder andere gemaakt omdat we licht en sterk willen construeren (extrusie profielen) of makkelijk kunnen gieten (onderdelen van motoren). Ook de goede geleidbaarheid voor warmte en elektriciteit en het groot reflecterend vermogen voor warmte en licht zijn belangrijk in die keuze.

Tig draad online bestellen
gascilinder aansluiting

4. Het gas gebruik bij TIG-Lassen

We gaven in de inleiding al aan dat we gaan TIG-lassen, dus dat betekent dat we gaan lassen met een zogenaamd inert gas. Voor het lassen van Aluminium wordt in de regel zuiver argon ( 4.6 – 4.8) gebruikt. Daarnaast zijn er ook mengsels met Helium ( He) verkrijgbaar. De toevoeging van Helium werkt pas vanaf ca. 25% en vooral bij dikkere materialen en Helium werkt alleen bij “onder de hand lassen”. Onze flow stellen we af op basis van de materiaaldikte, maar meestal tussen de 8 – 12 liter/minuut. Wat bij het TIG-lassen enorm belangrijk is dat we een gas voorstroomtijd en nastroomtijd instellen op onze stroombron. Een elektrische boog ontsteekt makkelijk in een sterk geïoniseerde atmosfeer. Argon en Helium hebben deze eigenschappen. Bovendien is het lasbad en de elektrodepunt direct na de start in een beschermde omgeving. De gas nastroom beperkt de krater en koelt de onderdelen van de tigtoorts.

5. Stroombron bij TIG-lassen

Op basis van het te lassen materiaal hebben we als eerste de keuze voor de juiste TIG stroombron moeten maken. We hebben een stroombron nodig die wisselstroom kan lassen, AC / DC of dubbelstroom. Aluminium heeft een oxidehuid die slecht of niet elektrisch geleidend is, gedurende het positieve deel van de periode (AC) wordt aan het bovenstaande voldaan. Door de wisselstroom ontstaat een grotere temperatuurbelasting op de wolframelektrode en daardoor pakken we een dikkere elektrode ten opzichte van andere materialen en meestal ook een 100% wolfram elektrode. Zuivere wolfram is tegen hogere temperaturen bestand dan gelegeerde elektroden. Tegenwoordig met de moderne stroombronnen waar we steeds meer parameters kunnen instellen is het ook mogelijk met een andere elektrode te lassen.

Vanwege de goede warmte geleidbaarheid is het raadzaam om een voetpedaal of afstandsbediening te gebruiken zodat ik tijdens het lassen een betere controle over mijn smeltbad kan houden.

Tot slot nog enkele las tips bij TIG-lassen van Aluminium

 • Informeer goed of er een nabehandeling op het eindproduct plaats vind ( bijv. anodiseren) want dit bepaalt mede de keuze voor het toevoegmateriaal.
 • Als je een geanodiseerd gietproduct ( bijv. tuinmeubelen) ter reparatie krijgt aangeboden dan is dit niet meer te lassen!
 • Bij reparatie aan aluminium onderdelen altijd eerst alles GOED schoonmaken en eventuele scheuren tot in de bodem wegslijpen. Doe je dit niet zal die restbeschadiging zich meteen weer een weg naar buiten zoeken.
 • Ook bij dikkere platen aluminium kan voorwarmen toegepast worden of moeten worden.
Bi-level tig lassen

Meer informatie nodig over het TIG lassen van aluminium?

Neem dan eens contact met ons op!

Relevante producten

Aspect 300 tig lassen

Lincoln Aspect 300

TIG Lasapparaat
Bekijk in de webshop
Tig draad online bestellen

TIG draad

Verschillende soorten
Bekijk in de webshop
TIG lashandschoenen

TIG lashandschoenen

Softouch - Weldas
Bekijk in de webshop
TIG pen lasdraad doorvoeren

TIG pen

Lasdraad doorvoeren
Bekijk in de webshop