Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Het “zware” TIG laswerk!

We hebben het zeer uitgebreid gehad over het “gewone” TIG-laswerk en wat daar allemaal bij komt kijken en nu gaan we dieper in op wat er zoal nodig is om tot het zwaardere laswerk over te kunnen gaan. We zien meer en meer zware TIG stroombronnen in de werkplaatsen verschijnen, tot 400 en zelfs al 500 Ampère wisselstroom. De eisen aan de laskwaliteit worden steeds hoger en vragen dus ook om dit soort stroombronnen. Deze bronnen zijn natuurlijk allemaal vloeistofgekoeld.

Lasapparaat op de juiste manier instellen

In principe kan elk geleidend materiaal met het TIG proces worden gelast, maar we gaan steeds meer kijken naar laskwaliteit en dat vraagt ook weer om heel veel instelmogelijkheden op de stroombron. Van de meeste parameters weten we wel waarom we die willen aanpassen, zoals gas voor -en nastroom, up -en downslope. Maar bij het zwaardere werk willen we ook de frequentie, en balans kunnen instellen en we willen pulserend kunnen lassen.

Welke invloed op laswerk hebben deze verschillende parameters?

Frequentie op de stroombron

Het effect van een hogere frequentie is dat het lasbad en de “aangrijzing” naast de las smaller worden. Deze frequentie kunnen we instellen van ca. 10 – 400 Hertz, afhankelijk van merk stroombron. Nadeel van de hoge frequentie is het geluid wat daarbij geproduceerd wordt!

Balansregeling

Bij het lassen van aluminium hebben we te maken met een oxidehuid van het basismateriaal. Dit heeft een hoog smeltpunt, veel hoger dan het onderliggende aluminium. We lassen op wisselstroom dus de stroom gaat deels door het materiaal en deels door de wolframelektrode. Tijdens de positieve periode van de lasstroom ontstaat de meeste warmte aan de elektrodepunt en wordt de oxidehuid gebroken. Bij een normale balans zal de stroom gelijk verdeeld door de + en de – gaan. Meestal willen we veel warmte in het werkstuk en de balans dus in het – gedeelte hebben. Balansregeling zorgt er dus voor dat we invloed kunnen uitoefenen op de reinigende werking en de inbranding. We onderscheidden stroombronnen met een sinusvormige lasstroom waarbij men het niveau van de nuldoorgang regelt. Tegenwoordig zien we veelal square-wave lasstromen, hierbij wordt het tijdstip van de nuldoorgang ingesteld. We kunnen de balans verstellen tussen de 5 – 95, afhankelijk van de stroombron.

Pulserend lassen

Hieronder wordt verstaan dat de boog periodiek wisselt van een laag naar een hoog niveau in stroomsterkte. De polariteit van de elektrode blijft negatief.
Voordelen van pulserend lassen zijn:

  • Kleinere elektrodediameter toepasbaar;
  • Geringere warmte inbreng in het werkstuk;
  • Regelmatig lasuiterlijk;
  • Goede beheersbaarheid van het smeltbad in alle posities;
  • Grotere penetratiemogelijkheid (I-naden tot max. 6mm dik mogelijk.)

Overige instellingen op lasapparaat

Afmeting Wolfram elektrode

Op deze zware machines zien we vaak nog wat extra knopjes zitten waar we aan kunnen draaien. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om de diameter van de wolframelektrode in te stellen. Dit geeft wel eens problemen bij nieuwere types wolfram zoals de E3. Deze instelling zorgt er namelijk voor dat ik bij dikkere elektrodes wat extra vermogen krijg om makkelijker te kunnen starten.

Bi-level

Een van de laatste ontwikkelingen is bijvoorbeeld het zogenaamde “Bi-level”. Hierbij kunnen we een tweede stroom instellen waardoor we heel goed twee materialen van ongelijke dikte kunnen lassen. Dat schakelen tussen die twee ingestelde waardes gaat heel eenvoudig via de schakelaar van de lastoorts.

Nog tig las vragen?

Er is zoveel te weten, te vertellen en te leren over het TIG-lassen, dat wij ons kunnen voorstellen dat u nog tig vragen heeft over het TIG-lassen. Laat daarom gerust uw vragen achter voor onze lasspecialisten.