Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Kouddraad TIG Lassen

Een relatief onbekende manier van TIG lassen en voor sommige ook een onbeminde manier van TIG (Tungsten Inert Gas) lassen is het koude draad lassen. In dit artikel wil ik proberen om dit proces wat meer in de schijnwerpers te plaatsen. Wat zijn de toepassingen en de voordelen ten opzichte van conventioneel TIG lassen of misschien zelfs wel ten opzichte van pulserend MIG / MAG lassen?

Waarom kouddraad lassen?

Het onbeminde zit in het feit dat de meesten van ons het koude draad lassen kennen met de losse bovenkast die we op onze stroombron konden aansluiten en waarbij we nogal nauwkeurig te werk moesten gaan om de draad precies daar te krijgen waar we hem hebben wilden. Deze kasten waren behoorlijk beperkt in de instelmogelijkheden en sommigen types maakten behoorlijk lawaai. Echter is het koude draad lassen is uitermate geschikt voor het lassen van lange lengtes in zowel RVS als Aluminium en in geautomatiseerde of gerobotiseerde opstellingen, maar ook bij handmatig gebruik zijn er al behoorlijke voordelen te behalen.

Wat is koude draad TIG lassen?

Bij het TIG lassen maken we gebruik van een toevoegmateriaal in staafvorm en deze staaf heeft over het algemeen een lengte van 1000mm, maar dat is lastig want die lange staaf slingert nogal in de hand tijdens het lassen, waardoor we onrust krijgen in ons laswerk. Dus we knippen de draad meestal middendoor!!! De diameter van de draad kiezen we aan de hand van de dikte van het materiaal wat we gaan lassen en het Ampèrage waarmee we lassen. Een ander probleem is echter dat onze lasdraad altijd net te kort is voor de naad die we moeten lassen en vooral als we met keurwerk bezig zijn willen we /of mogen we geen start / stops in de las hebben.

Bij het koude draad TIG lassen doen we eigenlijk hetzelfde als bij het reeds bekende TIG lassen, met dit verschil dat we de lasdraad niet meer in de hand hebben maar dat we de draad vanuit een draadaanvoerkast via de toorts krijgen aangevoerd. Dit gebeurd door een liner welke in de tigtoorts is gemonteerd net als bij het MIG/MAG lassen. Aan de voorzijde wordt de lasdraad zodanig toegevoerd dat de wolfram elektrode ervoor zorgt dat de draad wordt afgesmolten. Hiervoor zit een houder met kontakttip gemonteerd aan de toorts. Deze kunnen we heel nauwkeurig en stabiel positioneren ten opzichte van de wolfram elektrode.

Wat zijn dan de voordelen van het koude draad TIG Proces?

► Het grote voordeel zit hem in het feit dat ik met een normale rol lasdraad – zoals we die ook voor het MIG/MAG lassen gebruiken – kunnen inzetten. Dit betekent dus dat we met een behoorlijke snelheid ons laswerk kunnen maken en vooral bij RVS de heatinput en dus vervorming nog redelijk goed onder controle kunnen houden.

► Ander belangrijk voordeel is dat het uiteinde van de draad zich steeds in een beschermde omgeving bevindt waardoor we ook minder kans op reactie van het smeltbad hebben met de buitenlucht. Dus minder kans op oxidatie!

Om tot nog optimalere prestaties te komen kan men gaan werken met andere gassen die onze laskwaliteit nog verder te kunnen verbeteren. Sterker nog: hier komen speciale gasmengsels nog beter tot hun recht.

Normaal noem ik geen merken van lasapparatuur maar in dit artikel wil ik daar om goede redenen van afwijken. Van Migatronic is er een TIG stroombron beschikbaar welke we standaard kunnen uitrusten met een koude draad unit. ( CWF) Op deze unit zijn diverse belangrijke parameters instelbaar:

 • Het moment waarop ik de draad in mijn smeltbad wil laten komen;
 • Traploos regelbare draadsnelheid van 0,2 – 5,0 m/min;
 • Toepasbare draaddiameters van 0,6 – 2,4 mm;
 • Normale draadspoelen toepasbaar welke we ook gebruiken voor het standaard MIG/MAG proces;
 • Functie dat mijn draad niet “plakt” in het einde van mijn las;
 • Mogelijkheid om puls-synchroon te lassen.

Soms hebben we constructies waar we lastig met de toorts bij de te lassen naad kunnen komen en als we dan ook nog allerlei toeters en bellen aan de toorts hebben hangen, dan is er nog altijd als optie een “handaanvoer” te krijgen. Hiermee hebben we de voordelen van het koude draad proces en ook nog eens de voordelen van een constante draadaanvoer. Deze draadaanvoer unit is uiteraard ook te gebruiken met andere merken lasapparatuur echter enkele interessante functies zijn dan niet toepasbaar.

Waar kunnen we het koude draad TIG lassen inzetten?

Het koude draad Tig kan voor de volgende werkzaamheden worden ingezet:

 • Keurwerk in piping waarbij we geen stop / start mogen hebben;
 • Grotere lengtes in RVS en / of Aluminium;
 • Toepasbaar in vele materiaal diktes;
 • Als we veel hetzelfde laswerk hebben, om een beter rendement te halen;
 • In een gemechaniseerde, geautomatiseerde of gerobotiseerde opstelling;
 • Complexe werkstukken waarbij we graag een hand vrij houden of waar we in het werkstuk parameters moeten aanpassen.

De mogelijkheden van gemechaniseerd, geautomatiseerd en gerobotiseerd komen een andere keer nadrukkelijker aan de orde. Hier zijn de mogelijkheden nog veel groter! We hebben ons nu beperkt tot handmatige toepassingsmogelijkheden, en wij hopen hiermee dit proces in een ander daglicht te hebben gesteld.

Onbeantwoorde vragen?

Na dit verhaal over het koude draad TIG lassen van RVS en aluminium kan ik me voorstellen dat er toch nog wel wat vragen zijn gerezen. Neem gerust contact op om deze vragen te stellen zodat we daar de juiste antwoorden op kunnen geven die voor JOUW product van belang zijn! Ook als het gaat om hele specifieke toepassingen en/of onderdelen. Vraag gerust een demonstratie aan! Wij zullen u laten zien wat er allemaal mogelijk is met dit proces en wat de voordelen kunnen zijn in uw bedrijf.