Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Kwaliteit moderne TIG stroombronnen

Vorige maand hebben we gesproken over de moderne stroombronnen bij het MIG MAG lassen. Maar het is ook interessant om te weten hoe dit zit bij het TIG lassen. Waar kunnen we allemaal op letten bij het aanschaffen van een TIG lasapparaat?

TIG apparatuur gemoderniseerd

TIG stroombronnen zijn ook gemoderniseerd en dat heeft een grote invloed op de laskwaliteit en de laseigenschappen. Vroeger waren we erg tevreden met dat het proces beheersbaar was, maar nu willen we bij het TIG-lassen de puntjes op de i zetten.

Welke eigenschapen moet een nieuwe TIG lasmachine hebben? 

Om antwoord te kunnen geven op die vraag, moeten we ons eerst het volgende afvragen: “Hoe kunnen we voorkomen dat we de verkeerde keuze maken bij aanschaf van een nieuwe TIG machine?” Om met de juiste oplossing te komen moeten we weten dat de TIG lasser de belangrijkste factor is. Waar andere processen beperkingen hebben, heeft het TIG proces veel minder beperkingen. In de praktijk komt het er op neer dat een lasser na het lassen van een bepaald onderdeel dit na verloop van tijd veel sneller kan lassen. Als hij de handvaardigheid onder de knie heeft legt hij de lat iets hoger. Wanneer de stroom omhoog gaat en voortloopsnelheid omhoog gaat, gaat het lassen ook steeds sneller. Hier zit het verschil per lasmachine, want nu komt de inschakelduur van de machine om de hoek kijken.

TIG apparatuur in de praktijk

We noemen een voorbeeld: Een klant kocht een machine om een bepaald product te kunnen lassen. Er zou worden gelast op 150 amp dus een 250 amp machine was dik voldoende. Na jaren ervaring met het lassen van dezezelde producten, last de lasser nu met 220 amp dezelfde producten. Er worden er nu geen 5 op een dag gelast, maar liefst 12 stuks.

En dan in de middag gebeurt het, de machine stopt er mee, want de thermische zekering springt eruit. En dat betekent dus verplicht eerder pauze. De lasser wil en kan er inmiddels wel 15 maken op een dag, maar om dat te kunnen verwezenlijken zal de machine moeten worden aangepakt. Zo zie je maar iedere situatie is anders! Analyseer daarom eerst goed de situatie en vraag gerust om advies bij het aanschaffen van een TIG lasapparaat.