Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Nieuw gas voor het Tig lassen

Voor het Tig lassen gebruiken we vaak het beschermgas Argon. Dit is een uitstekend beschermgas voor het lassen van bijvoorbeeld Staal, RVS, Aluminium en Koper. Argon ioniseert de boog en beschermt het smeltbad voor invloeden van buiten af.

Beschermgas van Argon

Voor het Tig lassen gebruiken we vaak het beschermgas Argon. Dit is een uitstekend beschermgas voor het lassen van bijvoorbeeld Staal, RVS, Aluminium en Koper. Argon ioniseert de boog en beschermt het smeltbad voor invloeden van buiten af.

Tig lassen met Helium

Er zijn ook andere gassen die gebruikt worden bij het Tig lassen. Helium is ook een goed bruikbaar gas voor het Tig lassen. Maar zoals een grootmeester in de voetbal ooit zei “Ieder voordeel heb zijn nadeel!”. Dit geldt dus ook voor de beschermgassen bij het Tig lassen. Om het maximale uit deze voordelen te halen zijn er menggassen voor het Tig lassen.

  • Voordeel van Helium – De boog wordt heter en dat is gunstig voor de inbrandingsdiepte.
  • Nadeel van Helium – Het starten van het proces met helium gaat moeilijker.

Mengsels met een verhoogd helium gehalte zijn minder geschikt voor het Tig proces waarbij de start kritisch is. Gelukkig hebben we tegenwoordig machines en wolfram electrode die een positieve start beïnvloeden.

Moderne Menggassen

Daarnaast hebben we tegenwoordig moderne menggassen met een geringe toevoeging van helium en waterstof die uitstekende laseigenschappen geven. Waterstof zorgt voor een mooie blanke las want het oog wil immers ook wat. Zetten we argon naast het moderne menggas voor het Tig lassen dan zien we vele voordelen bij deze menggassen. Bij gelijke voortloopsnelheid en inbrandingsdiepte is mijn stroominstelling 20% lager. Bij gelijke inbrandingsdiepte en stroominstelling is mijn voortloopsnelheid 35% hoger.

 
Argon gas Nieuw gas voor RVS lassen

Naast een mooiere las met minder nabewerking hebben we ook een tijds en energiegesparing gerealiseerd. Dit is een directe kostenbesparing in harde munt. Zeker voor het RVS lassen is door de geringere warmte inbreng het voordeel van de vervorming ook een groot voordeel. Het is daarom zeker de moeite waard om eens te kijken naar dit nieuwe gas. Wij laten graag het verschil bij u zien.

 ArgonNieuw gas RVSNieuw gas RVS
Lassnelheid (cm/min)212128,5
Stroomsterkte (ampére)150120150
  

Vragen over het moderne menggas? Of wilt u eens zien hoe het werkt? Neem gerust contact met ons op.