Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Stroombronnen voor het lichtere TIG-laswerk

In het TIG-las artikel van vorige week gingen we even terug naar de basis, aan de hand van die informatie gaan we eens kijken welke manieren van TIG lassen we onderscheidden en welke stroombron(nen) hier bij passen. En geven we antwoord op de vraag waar we op moeten letten bij de keuze van de juiste stroombron.

Verschillende manieren van TIG-Lassen

Lift Arc

Hierbij gebruiken we een inverter welke standaard is uitgerust om elektroden mee te lassen. Deze machines zijn eenvoudig te gebruiken om TIG mee te lassen. We nemen een TIG toorts bij deze machine welke voorzien is van een gasregeling en we zetten er een cilinder argon bij en we kunnen door middel van “aanstrijken” een boog ontsteken. De kortsluitstroom zal wat vonken veroorzaken die voldoende zijn om de boog te ontsteken. Dit kan alleen op gelijkstroom. De wolframpunt zal snel beschadigen en door het aanstrijken hebben we kans op wolframinsluiting in de las.
Kortom een heel eenvoudige manier om een beetje te kunnen TIG lassen waarbij we niet te hoog gespannen verwachtingen van de kwaliteit mogen hebben.

  • Het nadeel is een hoog gasverbruik;
  • Het ontbreekt de machine aan essentiële regel -en besturingsmogelijkheden;
  • Ook de inschakelduur van de stroombron moet wel voldoende hoog zijn.

HF ontsteking

Hierbij maken we gebruik van dezelfde inverter stroombron echter deze is voorzien van een HF generator. Deze generator levert piekspanningen van een paar duizend volt. Door middel van een superpositiespoel worden deze piekspanningen op de laskabel overgebracht. Door het indrukken van de toortsschakelaar en de wolframpunt dicht bij werkstuk positioneren zal de lucht hiertussen worden geïoniseerd en zal er een vonk overspringen. Hierdoor spreken we van een contactloze start van de boog. Ook hebben deze stroombronnen een ingebouwde gasklep waardoor het beschermgas beter te regelen is. Daarnaast hebben deze machines ook een uitgebreid bedieningspaneel waarop we alle andere parameters zoals gas voor- en nastroom kunnen instellen maar ook kratervulling, upslope en downslope. Deze machines zijn zowel in DC als in AC/DC uitvoering verkrijgbaar. Er zijn zelfs machines te krijgen met de mogelijkheid tot pulserend lassen waarbij de parameters voor de grondstroom en de pulsstroom apart ingesteld kunnen worden.De huidige machines voldoen allemaal aan de hoogste isolatieklasse (IP23S/H) maar het komt toch nog wel eens voor dat we bij werkzaamheden in bijvoorbeeld energiecentrales geen HF (hoogfrequent) mogen gebruiken i.v.m. mogelijke storingen. We hebben het eigenlijk nog steeds over redelijk eenvoudige machines qua bedieningsgemak en inzetbaarheid. Bij inzetbaarheid bedoelen we het soort werk waar we de machine voor kiezen, bijvoorbeeld onderhoud, licht productiewerk en het betere hobbylaswerk. Deze stroombronnen zijn instelbaar vanaf 5 – 10 Ampère tot ongeveer 200 – 250 Ampère. Voordeel is ook dat de meeste stroombronnen in deze groep makkelijk hanteerbaar zijn, ze wegen zo rond de 10 – 15 kilo. Het is natuurlijk handig met een wagentje te werken want anders moeten we met die gasfles gaan sjouwen.

Stroombronnen bij zwaar TIG productiewerk

In de volgende blog gaan we in op de stroombronnen welke geschikt zijn voor zwaar productiewerk en we gaan ook eens wat hulpmiddelen en accessoires nader bespreken. Heeft u nu al vragen, of vragen naar aanleiding van het artikel? Neem dan gerust contact met ons op.