Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

TIG-lassen terug naar de basis

Nog even ons geheugen opfrissen, het is alweer een jaar geleden dat we het over TIG-lassen hebben gehad als thema. Het TIG (Tungsten Inert Gas) lassen is een proces wat zich enorm ontwikkeld heeft de afgelopen jaren, zeker met de komst van de inverter techniek. Waar we vroeger enorme machines hadden met in verhouding weinig vermogen maar heel hoog stroomverbruik zien we tegenwoordig kleine compacte machines waarbij we al zo’n 200 Ampère wisselstroom uit het lichtnet halen! En waar vroeger in de hele buurt de radio begon te kraken als we gingen TIG-lassen hebben we daar geen last meer van door de enorm verbeterde techniek.

TIG-Lassen, waar moeten we op letten?

Maar laten we eens bij het begin beginnen! Wat is nu eigenlijk TIG lassen, wanneer passen we het toe en waar moeten we op letten? Het TIG lassen kunnen we het beste vergelijken met autogeen lassen. Bij autogeen lassen zorgen we ervoor dat we het materiaal gaan smelten en dan steken we een lasdraad in het smeltbad om de materialen aan elkaar te verbinden. Klinkt eenvoudig, maar dat blijkt het in de praktijk niet te zijn. De kunst is natuurlijk om te herkennen wanneer we een smeltbad hebben en wanneer we het draadje erin kunnen steken. In ieder geval is het een voordeel als we ooit hebben leren autogeen lassen want dat maakt het gemakkelijker om te gaan TIG lassen.

Wat hebben we nodig om te gaan TIG lassen?

  • Een geschikte stroombron;
  • Een TIG-toorts met de juiste onderdelen;
  • Het juiste gas;
  • Het juiste toevoegmateriaal.

Wolfram elektroden

In eerdere blogs hebben we al gesproken over de keuze van de juiste wolframelektrode en ook over gassen voor het TIG-lassen hebben we al eens wat geschreven. In ieder geval is het belangrijk dat we de juiste wolframelektrode (diameter en type) kiezen voor het werk wat we gaan doen. Ook de punt die we aan de elektrode slijpen heeft een doel. Tijdens het lassen treden elektronen haaks uit de wolframpunt uit. Hoe langer of korter de afgelegde weg van deze elektronen naar het werkstuk is, zal dit de inbranding in het materiaal beïnvloeden. Daarnaast is het bij een gelegeerde elektrode ook van belang om bij het opnieuw aanslijpen voldoende wordt weggeslepen om weer voldoende legeringselementen in onze punt te hebben.

Gassen bij het TIG-Lassen

Bij heel dun materiaal wat we tegen elkaar kunnen zetten of zelfs overlapping kunnen geven hoeven we vaak niet eens toe te voegen maar kunnen we door “vloeien” een mooie lasverbinding maken. Maar ook het gas heeft invloed op de laskwaliteit. Allereerst de hoeveelheid gas, dit mag niet te veel zijn maar ook niet te weinig. Hier zijn tabellen voor wat de beste gasflow is bij welk ampèrage. Gasvoorstroom is belangrijk omdat een elektrische boog makkelijk in een sterk geïoniseerde omgeving ontsteekt. Tijdens het lassen zorgt het gas voor koeling van de onderdelen en bescherming van de las. Het is dan ook verstandig om het puntje van de lasdraad in de gasbescherming te houden.

Wordt uw vraag nog niet beantwoord?

Het kan natuurlijk dat u niet het antwoord heeft gevonden wat u zocht. Geen probleem! Onze lasspecialisten staan voor u klaar. Laat gerust uw vraag bij ons achter en dan zullen we hem zo snel mogelijk beantwoorden.