Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Tig-toorts de nek om gedraaid!

In onze werkplaats zien we regelmatig Tig-toortsen binnenkomen met de klacht: “Lekt water”. Na onderzoek blijkt vaak dat het Toortslichaam zo verbogen is dat deze koelmiddel lekt. Wanneer dit met de klant of de lasser besproken wordt, is hij zich er meestal niet bewust van dat dit niet de bedoeling is bij een standaard Tig voorstuk.

Waarom mag een lastoorts niet verbogen worden?

Je moet onderscheidt maken tussen een luchtgekoelde toorts (gas) en een watergekoelde toorts.

Luchtgekoelde lastoorts

Bij een luchtgekoelde toorts loopt meestal maar 1 koperen leiding, deze kan wel een keer iets verbogen worden, maar niet te ver. Wij raden dat af, aangezien de koperen leiding of soldering hierdoor zwakker wordt en kan gaan lekken. Het is beter om hier een toorts met flexibel voorstuk voor te gebruiken. Deze is speciaal hier voor ontwikkeld. De koperen pijp is in dat geval vervangen door een soort spiraal met rubber omgoten. Deze kan behoorlijk vaak gepositioneerd worden.

Water gekoelde lastoorts

Bij watergekoelde Tig-toortsen werkt het weer anders. In deze toortsen zitten koelkanalen voor de aan en afvoer van het koelmiddel. Dit voorstuk mag nooit verbogen worden, want de koperen koelkanalen of soldering worden al snel te zwak en dan treedt er lekkage op.
Ook hiervoor bestaan speciale Flexibele toortslichamen. Echter weten we uit ervaring dat deze ook slechts enkele keren gepositioneerd mogen worden, anders gaan deze op den duur ook lekken. Het is dan beter om gebruik te maken van een toortslichaam dat scharniert in het voorstuk. Zoals de Migatronic Adjust of Binzel SL type. Deze zijn ontworpen voor laswerk waarbij regelmatige aanpassingen nodig zijn aan het toortslichaam. Er is alleen wel een nadeel, het voorstukje wordt niet rechtstreeks gekoeld, hierdoor wordt de inschakelduur wat lager dan bij het standaard of Flexibel voorstuk.

Wilt u meer weten over lastoortsen? Neem gerust contact met ons op.