Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Automatische lashelmen | Goedkoop blijkt vaak duurkoop

Automatische lashelmen | Goedkoop blijkt vaak duurkoop

Ze zijn zeker te vinden, lashelmen met automatische cassette aangeboden voor nog geen € 20,-. Heel begrijpelijk dat men zich afvraagt wat het verschil is tussen de scherp geprijsde lashelmen van een discounter en de lashelmen die in onze webshop verkocht worden. Zijn de goedkopere helmen net zo goed? Hans vertelt meer over de verschillen tussen deze helmen.

Is een goedkope lashelm net zo goed als de duurdere merk helmen?

Een goedkope lashelm kan voor zeer incidenteel laswerk misschien nog wel, maar wanneer u langduriger en regelmatig last, zeer zeker niet. Ik zal hieronder proberen uit te leggen waarom er een prijsverschil is met (onze) kwaliteits (Merk) lashelmen en de goedkopere helmen van 2 a 3 tientjes. (Ik heb zelfs gezien dat ze soms worden aangeboden voor € 15,75!)

Maar wanneer je langdurig en regelmatig last, is het van belang dat de automatische lashelm een hoog draagcomfort heeft en dat de kwaliteit van het verduisteringsfilter goed is. Het gaat om uw eigen veiligheid en dat zijn onderdelen waar u niet op zou moeten besparen. Het duurste onderdeel van een (standaard) automatische lashelm is het lasfilter (verduisteringscassette).

De eerste lashelm met automatische verduistering werd eind jaren tachtig v.d. vorige eeuw door het Zwitserse bedrijf Optrel op de markt gebracht, de prijs was destijds ronde de FL 625,-, het octrooi is inmiddels verlopen en toen gingen ook andere producenten lashelmen met automatische cassette produceren, door deze concurrentie werd de prijs aanzienlijk lager. Tegenwoordig is een goede lashelm voor incidenteel laswerk zelfs al te koop voor rond de € 120,- . Draagt u de lashelm hele werkdagen dan stelt u andere eisen met betrekking tot draagcomfort, grootte v/h lasglas, gewicht, eventueel halsbescherming, opklapbaar vizier, lashelm geschikt voor afzuiging, merk enzovoorts. Wanneer u dan een goede lashelm wilt hebben dan komt u al snel aan lashelmen vanaf de € 300,- oplopend tot +/- € 700,-, geheel afhankelijk van uw wensen of eisen.

Maar wat is een goede lashelm?

De goedkopere lashelmen zijn gemaakt van een thermoplast, deze gaat gemiddeldzo’n 5 jaar mee. U kunt ook kiezen voor de vezelversterkte helmen en deze gaan veel langer mee. Zoals eerder gezegd is de cassette vaak het duurste onderdeel, de manier hoe de filtering van de cassete is opgebouwd (welk gedeelte van het glas nu daadwerkelijk gefilterd wordt) bepaalt of dit een goed functionerende cassette is, daarnaast is het aantal pixels v.d. cassette van belang voor de scherpte.

Wat ook heel belangrijk is, is de reactie tijd en de gevoeligheid van het verduisteringsfilter, vooral bij lagere amperages en veel omgevingslicht schieten de goedkope helmen vaak te kort. Dit heeft als gevolg dat u aan het einde van de dag toch last kunt krijgen van vermoeide of brandende ogen of zelfs zogenaamde lasogen.

Tevens blijkt vaak dat bij de goedkopere lashelmen, de spatglazen erg duur of slecht verkrijgbaar zijn, of zelfs geheel niet vervangen kunnen worden. Op lange termijn blijkt een goedkope helm dan toch vaak duurkoop te zijn. Dat niet alleen, uw ogen zijn onbetaalbaar en onvervangbaar u zit daarom zeker niet te wachten op een beschadiging van uw ogen.

Keuze maken voor uw lashelm

Ons advies, wanneer u besluit een automatische lashelm te kopen, laat u niet alleen verleiden door de verkoopprijs, maar laat ook bovenstaande meewegen met uw beslissing, het zijn tenslotte toch uw ogen.

Mocht u graag meer advies willen over uw lashelm, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u goed adviseren wanneer wij weten wat uw wensen zijn en met welke regelmaat u last.

Lashelm assortiment bekijken