Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Bronafzuiging

Bronafzuiging is vanuit alle aspecten gezien de beste afzuig methode voor lasrooktoorts of arm afzuiging Daar waar het probleem ontstaat, kun je het direct wegnemen. Dit kunnen we doen met afzuigarmen welke in verschillende uitvoeringen leverbaar zijn, maar je kunt ook kiezen voor lastoorts afzuiging. We zetten voor u de voor en nadelen van deze twee systemen op een rij.

afzuigarm of toortsafzuiging

Lastoorts afzuiging

 Dit is een MIG MAG lastoorts met daar omheen een slang die op een hoog vacuum systeem wordt aangesloten. Om het gasmondstuk heen zit een bus met gaten die de rook direct bij het gasmondstuk afzuigt. Door de hoge luchtsnelheid van de afzuiging neemt hij de lasrook om het gasmondstuk mee. Daar waar de lasrook begint kan de afzuiging het direct wegnemen op een afstand van nog geen 10 cm.

Het grote voordeel:

  • We hoeven relatief weinig lucht weg te nemen omdat de concentratie lasrook die we wegnemen erg hoog is.

Echter heeft dit systeem ook zijn beperkingen.

  • Het kan eigenlijk allen maar in de PA en PB positie gebruikt worden. 
  • De kans dat bij de luchtverplaatsing rond het gasmondstuk ook beschermgas wordt mee genomen is aanwezig. Positionering van de lastoorts is daarom erg belangrijk om de werking van het beschermgas niet te verstoren.
  • Bij het lassen van dikke materialen met hoge vermogens is de opwaartse warmte stijging zo hoog dat een groot deel van de lasrook voorbij de toortsafzuiging schiet. Hierdoor loopt de afzuig capaciteit terug tot soms wel minder dan 30% van de rook ontwikkeling.
  • Daarnaast is het zo dat een lastoorts met afzuiging zwaarder is dan een gewone toorts. Dat kan hem onhandig maken en minder ergonomisch.

Conclusie: lasrook toorts afzuiging is goed inzetbaar bij kortsluitboog lassen MIG MAG in PA en PB positie. – Wilt u hier meer over weten dan kunnen we een demo organiseren. –

Afzuigarmen

Afzuigarmen de meest toegepaste methode voor lasrook afzuiging. Afzuigarmen voor lasdampafzuiging zijn toepasbaar voor alle lasprocesen. Bij een juiste positionering van de arm wordt de rookpluim voor 100% afgezogen en creĆ«er je een schone werkplek. Het positioneren van de arm vraagt wel wat aandacht. Op veel bedrijven zien we dat afzuigarmen niet goed gepositioneerd zijn. Vaak is hiervan de oorzaak het niet deugdelijk werken van de arm waardoor de lasser minder aandacht geeft aan het positioneren. Als de afzuigarm niet goed gepositioneerd is zal niet alle lasrook worden afgevangen en ontsnappen lasrook deeltje aan het afzuigsysteem. Deze deeltjes kunnen wel 48 uur blijven rond dwarrelen in de bedrijfshal. De kans dat een medewerker deze deeltje binnen krijgt dan is erg groot. Dit is iets wat we niet kunnen voorkomen met goed onderhoud. Laat uw afzuigarmen regelmatig controleren op deugdelijk werken. Wij adviseren u dit mee te nemen in het onderhoudscontract.