Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Functies van lasplaatsafscherming

Lasplaatsafscherming heeft meerdere functies dan alleen beschermen voor UV-straling. Zo bescherm je ook je omgeving. Maar wist je dat lasplaatsafscherming ook geluidsdempend werkt? En dus dat lasplaatsacherming tevens dient als gehoorbescherming. We gaan in dit artikel in op de verschillende functies van lasplaatsafscherming.

Lasplaatsafscherming

Lasplaatsafscherming tegen UV-straling

Lasplaatsafscherming is al eens eerder voorbij gekomen in één van onze artikelen. Zo schreven we over hoe je een veilig werkklimaat creëert voor de lasser en zijn collega’s/omgeving. Want stel je voor dat er iemand aan het lassen is en een collega komt net binnen en kijkt recht in het felle licht van het lassen? Dat kan heel erg vervelend zijn. Door het gebruik van lasplaatsafscherming, kun je dus je collega’s of omgeving beschermen tegen de gevaren van het felle licht en tevens de UV-straling.

Lasplaatsafscherming als gehoorbescherming

Maar lasplaatsafscherming heeft nog een functie! Wist je dat lasplaatsafscherming ook de omgeving voor een gedeelte beschermd tegen het geluid? Zo vertelden we ook in onze Vlog van begin deze maand.

Geluidsoverlast voor de omgeving bij het lassen

Een lasser wil horen of het laspapparaat goed staat afgesteld, bij het kortsluit boog lassen willen we dat typerende knetterende geluid horen. Bij een half openboog gebied horen we goed dat hij niet juist staat afgesteld. Echter kunnen deze geluiden als negatief worden ervaren en niet alleen het knetterende geluid, maar ook de Hoog Frequent bij het TIG lassen. Om die reden zijn lascabines gemaakt van geluidsabsorberend materiaal.

Wat is geluid en wanneer is het schadelijk?

Geluid is een op een stapeling van trillingen van de lucht, deze luchtdruk verschillen kunnen wij met onze oren waarnemen. Zoals een muziek instrument een bron van geluid is, geldt dit ook voor een lasapparaat. Langdurig blootstaan aan hoge geluidsconcentraties leiden tot gehoorschade. Daarom willen we dit natuurlijk voorkomen! Met goede voorzorgsmaatregelen kunnen we het geluid reduceren tot meer dan 20 dB. Daarom is het zeker de moeite waard om hier serieus naar te kijken.

lasplaatsafscherming
Gehoorkappen

Lascabines en slijpcabines

Er zijn niet alleen speciale lascabines, maar ook speciale slijpcabines. Wanneer we na het lassen veel moeten slijpen kunnen we kleine producten ook in een slijpcabine slijpen. Hiermee voorkomen we dat onze omgeving bloot wordt gesteld aan schadelijke geluidsoverlast.

Ook op latere leeftijd een goed gehoor!

Voorkomen is beter dan genezen. Dit zeggen we hopelijk niet tegen dovemans oren. Als lasser wil je op latere leeftijd ook nog kunnen genieten van een mooi stukje muziek! Door na te denken wat je gaat doen, ben je voorbereid op de gevaren die ontstaat bij het lassen.

Wil je meer informatie of kijken naar mogelijkheden die bij jou passen?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

Lasgordijn

Lasgordijnen Lasgordijn

Cepro - 180 x 140 cm
Bekijk in de webshop
Lasscherm

Lasgordijnen Lasscherm

Cepro - 215 cm breed
Bekijk in de webshop
lasscherm lamellen

Lasscherm Lamelle

Cepro - 215 cm breed
Bekijk in de webshop
lasscherm drieluik

Lascherm drieluik

Cepro - Gordijn of lamellen
Bekijk in de webshop