Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lasrook – Zou u dit inademen?

Onze collega Anibal is regelmatig onderweg om lasapparatuur, leidingen en afzuigingen te onderhouden bij onze klanten. Zo weet hij als geen ander wat voor vuil er in de lasdampfilters kan zitten. En dus ook wat je zou inademen wanneer er geen lasdampafzuiging zou zijn.

Wat is lasrook?

Bij het onderhoud aan lasdampafzuigsystemen, kom ik allerlei soorten vervuiling van de systemen tegen. Bij het vervangen of verschonen van filters, kun je zien dat het vuil gewoon weer metaal is geworden bij het neerslaan op de filters! Dan realiseer je wel wat lasrook nu eigenlijk is. Lasrook is gewoon gesmolten metaal opgelost in de warme rook. Wanneer je dit opvangt in een filter dan zie je dat dit gewoon zware metalen zijn.

Niet roken op de werkvloer, wel lassen zonder afzuiging?

Wanneer je dus geen filter zou gebruiken, dan komen deze zware metalen gewoon in je lichaam terecht. Je kunt je voorstellen dat dit heel slecht is voor het lichaam en de gezondheid. Momenteel mag je in bedrijven niet binnen roken, tegelijkertijd zijn er bedrijven waar niet gerookt wordt, maar waar er wel volop gelast wordt met slechte of geen afzuiging. Het is zorgwekkend dat er meer aandacht wordt besteed aan het rookvrij maken van een werkruimte, maar geen aandacht aan de afzuigsystemen voor lasrook.

Slecht onderhoud afzuigsystemen

In de afzuigsystemen kom je echt van alles tegen van sigarettenpeuken tot stofdoeken. Het komt zelfs voor dat er geen filters meer in de filter-unit zitten. Er wordt in sommige bedrijven verkeerd bezuinigd, of slecht onderhoud gepleegd, door te weinig kennis over dit onderwerp. Maar dit alles gaat wel ten kosten van de gezondheid van de werknemers.

Goed onderhouden afzuigsystemen

Gelukkig zien we dit niet overal, er zijn genoeg bedrijven waar serieus naar de lasdampafzuiging wordt gekeken, regelmatig onderhoud aan wordt gepleegd en waar alles goed op de rit staat.

Hoe staat het met uw lasdamp afzuingsysteem?

Wilt u graag weten hoe het staat met de lasdamp afzuiging bij u in het bedrijf? Maak dan gerust een afspraak, of stel uw vragen naar aanleiding van dit artikel.