Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lastechniek in de diepte

Voorheen stond de maand juni altijd in het teken van lasdampafzuiging, maar we hebben besloten om wat meer in de diepte te gaan van veiligheid in het algemeen. Dus deze maand “Veiligheid”! We gaan deze maand in op veiligheid in de diepte, in de breedte, in de lengte en in de hoogte. Maar nu eerst een artikel over veiligheid in de diepte.

lassen in de diepte veiligheid

Veiligheid in de diepte

Wat kun je allemaal verstaan onder veiligheid in de diepte? Werken in gaten en putten, maar ook onder water lassen. Wanneer we gaan lassen in de diepte is het noodzakelijk om extra maatregelingen te nemen.

Welke gevaren schuilen er in de diepte?

Iedere lasser heeft een veilige werkomgeving nodig. Wanneer een lasser in de diepte gaat werken, dan beperk je de lasser in zijn veilige werkplek.

Bij het onder water lassen weten we dat we niet vrij kunnen ademen zonder luchtcilinders en goede ademset. We zouden direct verdrinken of verstikken zonder een goede ademset.

Verse lucht

Maar bij het lassen in een kuil of put denken we hier niet zo over na. Het gevaar dat schuil gaat bij het lassen of snijden in een kuil of put is dat gassen, welke zwaarder zijn dat lucht, blijven hangen en de noodzakelijke zuurstof verdrijven. Ook hierdoor ontstaat een niet wenselijk milieu voor de lasser. Daarom is het noodzakelijk om hier overdrukhelmen te dragen met verse lucht voorziening.

Ventilatie

Daarnaast is ventilatie ook een belangrijke punt van aandacht. Het is noodzakelijk om deze ruimtes tijdens de werkzaamheden goed te kunnen ventileren. Bij het lassen mag het beschermgas niet weg waaien door tocht of trek, dus is bij ventilatie in een put of gat een uitdaging.

Putten zijn net als gesloten ruimtes

Lassen in gaten en putten dient men te benaderen als lassen in gesloten ruimtes. Ook is de controles van de slangen en apparatuur noodzakelijk. We komen het regelmatig tegen, dat een gasslang lekt en dat er spontaan een steekvlam ontstaat. Een vonkje is voldoende om het gas vermengt met zuurstof uit de lucht te ontsteken. Als er dan nog wat brandbare zaken in de buurt liggen is een grote brand niet uitgesloten.

Voordat je het diepe inspringt

Let op dat uzelf en uw omgeving veilig kunnen werken op diepte. Door bewust stil te staan bij de gevaren en goed voorbereid aan een klus te beginnen, zul je altijd veiliger werken dan wanneer men zonder enige vorm van voorkennis de diepte inspringt.

Lassen op grote diepte klinkt misschien  spannend en gevaarlijk maar wanneer je goed voorbereid en zorgvuldig het werk uitvoert, is het een klusje als geen ander.

Voor goede begeleiding en advisering stel u vragen per mail aan onze specialisten.