Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Lastechniek in de hoogte

Lastechniek in de hoogte

Lastechniek kom je overal tegen! We zijn afgelopen maand al ingegaan op de lastechniek in de diepte, maar ook op hoge hoogte kun je lastechniek tegenkomen. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden op het gebied van bescherming en veiligheid?

Valgevaar bij werken in de hoogte

Wanneer je op hoogtes werkt is het vallen misschien wel de belangrijkste bedreiging voor een lasser. Niet alleen omdat het hoog is, maar ook omdat je vaak op onstabiele ondergronden werkt zoals een ladder, steiger, of een hanglift. Valbeveiliging is daarom essentieel bij het lassen op hoogtes. Niet alleen op grote hoogtes, maar ook op minder grote hoogtes kunnen gevaren zich voordoen.

Vallende objecten

Wanneer er op verschillende niveaus gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld in de bouw, is niet alleen zelf vallen een bedreiging. Ook andere objecten als gereedschap, stenen en andere objecten kunnen vallen en op jou belanden. Goede hoofdbescherming is dan ook een absolute must bij het werken in de hoogte. Zorg er daarnaast ook voor dat de hoofdbescherming voldoende bescherming biedt aan ogen en tegen lasrook of neem daar extra maatregelen voor.

Belemmering van vluchtroute

Waar je misschien niet over nadenkt, maar wat toch belangrijk is voor je veiligheid. De vluchtroute in geval van een calamiteit. Wanneer er onverhoopt brand uitbreekt of er vindt een beving plaats of iedere andere vorm van een calamiteit waarbij je moet vluchten, dan kun je op hoogtes niet zomaar vluchten. Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk! Inventariseer daarom altijd, wanneer je op hoogtes gaat werken, hoe je het beste en het snelste kunt vluchten.

Gevaar bij “even snel…”

Hoe vaak je wel niet ziet bij vakmensen dat ze “even snel” iets afmaken en daarom het niet de moeite waard vinden om een valharnas aan te trekken om zich te beschermen. Want ja, er wat kan er nou gebeuren in dat “eventjes”? Het is niet alleen dat je ook kunt vallen als je maar even iets moet lassen, het is ook zo dat je minder oplettend wordt als je “even snel” iets moet afmaken. Dus ook als je iets even snel moet gebeuren, tref de juiste voorzieningen!

Inventariseer de veiligheid

Voordat je met je werkzaamheden gaat beginnen, inventariseer dan altijd de veiligheid van je werkplek en tref de benodigde voorzieningen om je eigen veiligheid en dat van anderen te kunnen garanderen! Zelfs als de werkzaamheden maar “eventjes” zijn. Een mensen leven is te kostbaar om risico’s te nemen. Zeker weten dat je veilig aan het werk bent? Kijk ook eens op 5xbeter.nl. Of neem contact met ons op om te zien hoe je nog veiliger te werk kunt gaan.