Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Verschillende leersoorten – Beschermkleding

Wanneer je beschermkleding gaat uitzoeken om veilig mee te lassen, is het belangrijk dat je weet wat er allemaal op de markt te vinden is, wat de eigenschappen van verschillende soorten leer zijn en waar beschermkleding aan moet voldoen om veilig mee te kunnen lassen.

Leer van verschillende diersoorten

De meest bekende leersoort is runderleer, maar van verschillende diersoorten wordt leer gemaakt. In de beschermkleding voor de lastechniek komt naast runderleder vooral ook varkensleder, hertenleder, geitenleder en bizonleder voor. Een belangrijke reden voor deze diersoorten is omdat het leer hitte- en vuurbestendig is. Echter heeft leer van elk diersoort zijn eigen eigenschap:

 • Split Runderleer – Dit is naast vuur- en hittebestendig ook een goedkope leersoort bovendien is het zeer ademend.
 • Opperhuid runderleer – Dit is iets minder stug dan splitleer en bovendien water en olie bestendig.
 • Suede varkensleer – Het belangrijkste voordeel van deze leersoort is dat het goedkoop is, maar ook zeer zacht en comfortabel.
 • Opperhuid hertenleer – Hertenleer is soepel en comfortabel en ademend.
 • Opperhuid geitenleer – Dit is een zeer zachte leersoort waardoor hij veel wordt gebruikt bij handschoenen. Comfortabel en licht van gewicht.
 • Opperhuid bizonleer – Hoge mechanische eigenschappen zoals water en olie bestendig. Een comfortabele en soepele leersoort.

Verschillende leerkwaliteiten

Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van het leer bepalen. Een van deze factoren is de laag van de huid. Bij een dikke huid wordt deze in 3 lagen gespleten. De nerfsplit, kernsplit en vleessplit.

 • De nerfsplit is de bovenste laag van de huid, ofwel de opperhuid en de kant waar de haren zitten. Dit is een hele stevige leersoort die niet snel beschadigd.
 • De kernsplit is het middelste gedeelte, deze is kwetsbaarder dan de nerfsplit en wordt vaak gebruikt voor suède.
 • Tenslotte hebben we de vleessplit, deze heeft de minste kwaliteit. Deze leersoort heeft een grove vezelstructuur en daardoor is de kans op scheuren en beschadiging groot.

Een tweede factor die de kwaliteit van het leer bepaald is welk deel van de huid wordt er gebruikt? Zo is het leer van de buik goedkoper, maar ook minder van kwaliteit. Terwijl het leer van de schouder juist weer soepeler en steviger van kwaliteit is.

Waar moet je op letten bij lasbeschermkleding?

We hebben al eens beschreven wanneer een handschoen een lashandschoen is. Net als bij lashandschoenen moeten ook overige beschermkleding aan bepaalde normen voldoen voordat je het LASbescherming mag noemen. De norm waar las kleding aan moet voldoen is de EN11611. Voordat een kledingstuk dit keurkerk kan krijgen, moet hij een aantal belangrijke testen volstaan:

 • De hittebestendigheid
 • De bestendigheid tegen lasspatten
 • De vuurbestendigheid
 • En de elektrische doorgang

EN 11611 klasse 1 en klasse 2

Na deze 4 testen wordt een kledingstuk afgekeurd of goedgekeurd met klasse 1 of 2.

  Klasse 1Klasse 2
     
Trekstrekte Leer  80 newton  80 newton 
     
Scheursterkte 20 newton  20 newton 
     
Vlamverspreiding  Geen vlammen aan de bovenkant of aan de zijkanten.Geen gatvormingGeen gesmolten stukkenNabranding < 2 secNagloeien < 2 sec Geen vlammen aan de bovenkant of aan de zijkanten.
Geen gatvorming
Geen gesmolten stukken
Nabranding < 2 sec
Nagloeien < 2 sec
     
Impact van lasspatten  15 druppels gesmolten metaal  25 druppels gesmolten metaal 
     
Warmte overdacht  RHTI 24 W 7 RHTI 24 W 16
     
Barst sterkte 200 kPa (Newton per m²) 200 kPa (Newton per m²)
     
Naad sterkte 110 newton 110 newton
     
Elektrische doorgang  >10⁵Ω  >10⁵Ω
     
Vet inhoud < 15% < 15%

Lasprocessen en klasse 1 of klasse 2

Welke beschermkleding je precies kiest voor het lassen is dus geheel afhankelijk van de kwaliteit die je graag wilt, het comfort, maar ook van het lasproces. Zo adviseren we bij een lasproces met weinig lasspatten klasse 1 en bij lasprocessen met veel lasspatten klasse 2.

Klasse 1 Klasse 2 
MIG lassenTIG lassenAutogeen lassenLassen met rutielelektrode  MAG lassen met CO2 of gemengde gassen Bij hoge spanning MIG lassenLassen met basisch of cellulose elektrodenGutsenPlasma snijdenZuurstof snijden

Lederen beschermkleding in onze webshop