Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Wat is er veranderd in de veiligheidsnormen?

Er zijn verschillende veiligheidsnormen in de lastechniek. De techniek staat niet stil, dat betekent de procedures veranderen en dat dit ook invloed kan hebben op de veiligheid. Maar er worden ook nog regelmatig dingen ontdekt die wellicht schadelijker waren dan wij ooit hebben geweten. Ook het verleden leert ons dat we bepaalde zaken anders moeten aanpakken als het gaat om veiligheid. Om die reden veranderen ook regelmatig de veiligheidsregels en normen. De laatste ontwikkelingen bespreken we in dit artikel.

veiligheidsnormen

Wat verander er met de nieuwe veiligheidsnormen?

Per 1 januari 2019 is de NEN-EN 50504:2008EN vervangen door een nieuwe veiligheidsnorm, namelijk de NEN-EN-IEC 60974_14:2019EN. Dit heeft een aantal gevolgen voor ons in de lastechniek, want alles bij het oude laten is niet meer mogelijk. In de nieuwe veiligheidsnorm staat dat keuringen volgens de oude veiligheidsnorm na 31-12-2021 niet meer geldig zijn. Daarom wordt op dit moment alle Validsation Centres geïnformeerd over het aanpassen van de nieuwe werkwijze. Praktisch gezien zijn de metingen weinig afwijkend van de oude veiligheidsnorm, op papier moet dit echter ook kloppen. Vandaar dat de procedures voor de monteurs aangepast gaan worden.

Voor wie gelden de wijziging van de veiligheidsnorm?

Ook de apparatuur waarmee gekeurd wordt moet voldoen aan de nieuwe veiligheidsnorm. Deze aanpassing kan niet door 1 persoon gedaan worden maar moet van fabrikant tot aan eindgebruiker aangepast worden. Nieuwe veiligheidsnormen geven nieuwe regels en correcte opvolging daaraan is wenselijk door en voor iedereen.

Vragen over de nieuwe veiligheidsnorm

In een overschakeling van de oude naar de nieuwe veiligheidsnorm zullen er ongetwijfeld vragen komen waarop niet iedereen direct antwoord heeft. Door samen te overleggen komen we altijd tot een oplossing. Heb je opmerkingen of vragen over de aanpassingen van de veiligheidsnorm en hoe deze het makkelijkste toe te passen zijn, vraag het ons gerust. Wellicht kunnen we helpen een stap dichter bij de oplossing te komen. Valideren is een vak apart, zoals lassen een vak apart is. Een uitdaging die wij graag aangaan zoals een lasser iedere las klus graag aangaat.

Meer weten over het keuren, kalibreren of valideren?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

koelvloeistof lasapparaten

Koelvloeistof

ESAB - Coolant long life
Bekijk in de webshop
lashoogte meter

Lashoogtemeter

Metaal
Bekijk in de webshop
lashoogte meter Digitaal

Lashoogtemeter

Digitaal
Bekijk in de webshop
flowtester

Flowtest meter

Abicor Binzel
Bekijk in de webshop