Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Reiniging voor en tijdens het lassen

We besteden deze maand veel aandacht aan de voor en de nabewerking bij het lassen. Toch ontbreekt er dan nog een belangrijk stukje, namelijk de bewerking tijdens het lassen! Daarom gaan we dit toch even bekijken.

Welke bewerking bedoelen we?

Als we het hebben over bewerking tijdens het lassen, dan hebben we het over het reinigen tussen de las lagen in. Sommigen zeggen dat dit niet nodig is. Anderen kiezen ervoor van de 3 mm die ze vullen er 1,5 mm weg te slijpen. Alles om lasfouten te voorkomen.

hulpmiddelen

Reinigen tussen de lagen door kan met verschillende hulpmiddelen, zoals een staalborstel, slijpschijf, schuurborstel of naaldbikhamer. En iedere methode heeft zijn voor en zijn nadelen.

Waarom reinigen tussen de las lagen?

Tijdens het lassen wordt de verontreiniging uit het smeltbad opgenomen in de slak, bij electroden lassen. Bij het MIG/MAG lassen ontstaan op de las mangaan silicium afzettingen. Al deze verontreinigingen verstoren het lasproces in de volgende laag. Hierdoor wordt de stroomoverdracht verstoord waardoor het proces stopt met alle gevolgen van dien.

Verontreiniging 

Verontreiniging kan onder de nieuwe laag blijven zitten waardoor bindingsfouten gaan ontstaan. Daarom zullen we tussen de las lagen de verontreiniging moeten verwijderen. Bij sommige electrode is het een kwestie van vegen met een borstel als je een electrode hebt het een goede slaklossing en met de juiste instellingen hebt gelast.

Grove middelen

Maar heb je een V naad met de verkeerde vooropening en door de krimp komt de slak vast te zitten, dan heb je echt een probleem. Deze poets je er niet even met een borsteltje uit. Hier moeten we met meer geweld aan de slag. Bik hamer en slijpschijf zijn dan de aangewezen jongens. Geen leuke klus maar het moet gebeuren.

Schone basis

Vaak probeert een lasser de verontreiniging weg te branden maar hierdoor kunnen juist lasfouten ontstaan. De verontreiniging zal door het smeltbad heen weer een weg naar boven moeten vinden en dat gaat niet altijd goed. Daarom is het belangrijk dat we op een schone basis beginnen met lassen en ook de volgende lagen zorgen dat de basis schoon is.

Tijd en kosten besparing

Door extra aandacht aan het reinigen vooraf te besteden besparen we enorm veel tijd achteraf. Wat kost het niet om hele lassen weg te slijpen of uren bezig te zijn om een slak er af te krijgen?