Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Van gelast RVS naar gepolijst RVS hoe doen we dit?

In deze blog over nabehandeling gaan we wat dieper in de manier van RVS bewerken. Na het lassen van RVS zullen we het moeten bewerken om het opnieuw roest vast te maken. Want door het lassen hebben we de structuur veranderd en zal de las zonder dat we hem na bewerken gaan roesten. Dit is wat we natuurlijk niet willen. We gaan eens kijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Gepolijst RVS

Keuze voor RVS

Wanneer je gaat werken met RVS doe je dat niet voor niets. De belangrijkste eigenschap van RVS is, zoals de naam al zegt, dat het roest vast is. Wanneer je dit materiaal gaat bewerken door het bijvoorbeeld te lassen, beschadigd het materiaal en verliest het zijn belangrijkste eigenschap, mits je het niet na behandelt.

RVS weer roest vast maken

Door na het lassen, het materiaal te borstelen met een rvs borstel, te beitsen en te passiveren maken we het materiaal weer roest vast. Maar de oppervlakte is na het lassen nog ruw. Door het nu te schuren en te polijsten kunnen we de oppervlakte glad maken.

Schuren en vlak maken van RVS

Allereerst zullen we met een schuurmateriaal korrel 60, 80 of 100 het materiaal vlak moeten maken. Dit noemen we dan ook het “voor schuren”. Dan gaan we over tot het “tussen schuren”. Hiervoor kiezen we een korrel van 120-150-180. Nu is het materiaal al mooi vlak geschuurd en kunnen we met de afwerking beginnen. Dit kunnen we bewerken met schuurmiddelen korrel 220 tot korrel 2000. Het toerentallen en schuurmateriaal bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de oppervlakte.

Eindafwerking

Soms moet de eindafwerking geborsteld RVS zijn maar ook hoogglans gepolijst kan een uitgangspunt zijn. Wanneer je het juiste materiaal in de juiste volgorde gebruikt zul je zien dat het eindresultaat perfect wordt. Maak wat proeven om het gewenste resultaat te bereiken maar pas op dat je het niet te heet schuurt. Dan ben je immers weer terug bij af en kun je weer opnieuw beginnen.

slijpen en schuren

Meer informatie over RVS en het behouden van zijn eigenschappen?

Neem dan contact met ons op!

Relevante producten

beitspasta rvs esab

Beits pasta - RVS

ESAB - 1 KG
Bekijk in de webshop
staalborstel

Staalbortel

Bekijk in de webshop
bekijk in de webshop
beitspasta van lincoln

Beitspasta - Weldline

Lincoln electric - PickLinox P2
Bekijk in de webshop
lamellenschijven

Slijp en schuurschijven

Alle varianten
Bekijk in de webshop