Neem vrijblijvend contact met ons op: +31 (0) 24 645 00 66

Verschil slijpschijven, lamellenschijven en afbraamschijven

Deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen de slijpschijven. Eerder deze maand heb je in onze vlog al kunnen zien wat je precies kunt doen met een slijpschijf, afbraamschijf, combischijf en lamelleschijf. We gaan nu iets specifieker bekijken welke verschillen er zijn.

doorslijpschijven

Doorslijpschijven

Slijpschijven bestaan er in verschillende diameters en diktes. Dit is gedaan om de werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. De meest gangbare diameters zijn 115 mm, 125 mm, 150 mm, 180 mm en 230 mm.

Verschillende diameter slijpschijven

Afhankelijk van de machine gebruik je de juiste diameter van de schijf. Een machine met een doorslijpschijf van 125 mm heeft een veel hoger toerental (11500omw/min) dan een machine met een doorslijpschijf van 230 mm (6600 omw/min). Door met de juiste snelheid van de schijf te slijpen heb je het meeste rendement.

Verschillende diktes slijpschijven

Doorslijpschijven zijn er in verschillende diktes 1.0 mm 2.0 mm 2.5 mm 4 mm. Hoe dunner de doorslijpschijf hoe sneller we door het materiaal gaan, dit komt omdat er minder materiaal weg hoeft te worden geslepen.

Speciale patronen slijpschijven

Ook zijn er schijven met speciale patronen om meer koeling te geven waardoor de stand tijd van de schijf wordt verlengt. Hoe dikker de schijf hoe stabieler deze wordt en kunnen we hem ook iets meer zijwaarts belasten.

Afbraamschijven

Afbraamschijven hebben een dikte van 6.5 tot 7 mm. Hiermee worden lasnaden en oneffenheden weg geslepen om het materiaal vlak en schoon te maken. De samenstelling van de schijf bepalen de eigenschappen.

  • Harde schijven hebben een lange levensduur maar nemen vaak ook minder af en trillen meer in de hand.
  • Zachtere schijven maken minder herrie trillen minder maar zijn vaak ook eerder op.

Lamellenschijven

Lammelenschijven zijn er in verschillende uitvoeringen, vlak of conisch en verschillende lammelen opbouw. De lammelen hebben verschillende korrelgrote. Veel gebruikte zijn korrel 40, 60, 80, 100 en 120 afhankelijk van het eindresultaat en de werkzaamheden wordt hier een keuze in gemaakt. Lammellenschijven zijn bedoeld om de scherpe randjes weg te slijpen en rondingen te slijpen. Ze zijn niet bedoeld om een product vlak te slijpen. De scherpe kant aan het product zorgt ervoor dat de linnen ondergrond afscheurt en de nieuwe korrel beschikbaar komt om te slijpen.

Slijpschijven en lamelleschijven

Meer weten over slijp-, afbraam- of lammelleschijven?

Neem contact met ons op!

Relevante producten

doorslijpschijven

Globe Slim-Cut

25 Slijpschijven
Bekijk in de webshop
lamellenschijven

Globe Lamelleschijven

10 of 20 stuks
Bekijk in de webshop
Afbraamschijven

Globe Afbraamschijven

10 of 25 stuks
Bekijk in de webshop
afbraamschijn en finishschijf

Afbraam- en finishingschijf

Globe Turbotwister - 10 of 25 stuks
Bekijk in de webshop